U Foxconnu iPhone prave i maloletnici

Maloletni radnici, neki od njih mlađi od 14 godina, otkriveni su kako rade u jednoj od najvećih Foxconn fabrika na istoku Kine.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: abcnews.go.com

Utorak, 16.10.2012.

15:40

Default images

Kompanija koja se bavi proizvodnjom Apple-ovog iPhonea i iPad-a i mnogih drugih proizvoda, saopštila je da je do "otkrića" došlo tokom istrage u fabrici u istočnom kineskom gradu, Jantai. Maloletni stažisti odmah su vraćeni nazad u škole.

U Kini je minimalno godište za radni odnos 16 godina, a ovo "otkriće" je najnoviji blam – u nizu ovogodišnjih - za Foxconn, koji je suočen sa brojnim optužbama za loše uslove rada, dugo radno vreme i niske plate za svoje zaposlene. Kompanija je bila i predmet "ABC News Nightline" istrage u februari.

Povodom ovog incidenta, pokrenuta je istraga kojom su čelnici Foxconna pokušali da utvrde kako je došlo do zloupotrebe dece kao radne snage i pokazalo se da su maloletnici u pogonu bili zaposleni oko tri nedelje. Iz Foxconna su poručili kako će odgovorni za prekršaj biti odmah otpušteni, a maloletnicima su se izvinili. Prisustvo maloletne radne snage u fabrici primetila je grupa za zaštitu radničkih prava, a to je prenelo više kineskih medija. Navodno su ih u fabriku poslali iz škole, a Foxconn se nije potrudio da proveri jesu li novi radnici punoletni.

Kineski mediji tvrde i da su lokalne vlasti bile pod pritiskom tajvanske kompanije u vlasništvu Hon Hai Precision Industry Co, da zatraže od škola slanje đaka u fabriku zbog manjka radnika i povećanih zahteva proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: