Barkod proslavio 60. rođendan

U nedelju, 7. oktobra, navršilo se 60 godina od nastanka barkoda kao patenta, iako su se crno-bele linije pojavile u američkim prodavnicama prvi put tek 1974 - budući da dotad nije postojao laserski čitač za njih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2012.

13:21

Default images

U svetu trenutno postoji preko pet milijardi pojedinačnih barkodova, procenjuje regulatorno telo GS1 UK, na čijem čelu je Geri Linč.

On smatra da novi QR (Quick Response) kod - slika sastavljena od tačkica koja sadrži više podataka nego barkod - ne predstavlja pretnju ovom 60-godišnjaku.

„Oni imaju različite svrhe - barkod na konzervi pasulja služi da za nju platite ispravnu sumu na kasi i da se zalihe u magacinu automatski ažuriraju”, kaže Geri Linč, „a glavna svrha QR koda jeste da osobi koja ga skenira ponudi multimedijalni sadržaj. Tehnički, vi možete da kombinujete ova dva koda, ali još niko to nije tražio”.

Prvi proizvod čiji je barkod skeniran bila je pakla žvakaćih guma u jednom supermarketu u Ohaju 1974. godine.

Međutim, barkodovi nisu naišli na opštu dobrodošlicu, budući da neki porizvođači vina odbijaju da ga stave na svoje boce iz estetskih razloga.

Danas je on deo i bodiarta; pevačica Pink ima tetovažu u vidu barkoda.

„Barkodovi su s pravom postali ikone našeg vremena i mi smo srećni zbog toga”, kaže Linč. „Ali ako bi neka od mojih ćerki istetovirala jedan kao omaž svom ocu, bio bih prilično ljut”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: