Apple najvrednija firma u istoriji

Američka kompanija Apple najvrednija je svetska firma u istoriji, budući da je rast njenih akcija danas podigao vrednost kompanije na 621 milijardu dolara, čime je oboren rekord Microsofta iz prvih dana procvata interneta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

08:05

Default images

Akcije Applea dostigle su nedavno novi maksimum zahvaljujući optimizmu u vezi predstojećeg lansiranja iPhonea 5, a možda i manjeg i jeftinijeg tablet uređaja iPad, prenela je agencija AP.

Apple nosi titulu najvrednije svetske firme od kraja prošle godine. Kompanija sada vredi 53 odsto više nego drugoplasirani naftni gigant Exxon Mobile.

Microsoft je 30. decembra 1999. vredeo oko 850 milijardi dolara, što je, kada se uračuna inflacija, jednako sadašnjih 620 milijardi. Ta kompanija sada vredi 257 milijardi dolara.

Zanimljivo je da je rekordna cena akcije nešto manja od cene računara Apple I, koji se 1976. godine prodavao za 666,66 dolara.

Iako su sve svetske agencije, a zatim i mediji, preneli ovu vesti, na sajtu Columbia Journalism Review objavljeno je da vest nije tačna, te da je najvrednija kompanija IBM. Prema njihovim navodima vrednost IBM-a iz 1967. bila je najmanje 1,3 biliona dolara u današnjem novcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: