Obama će moći da ugasi internet

Američki predsednik Barak Obama izdao je odredbu kojom u slučaju krize može ugasiti bilo koju komunikacionu mrežu, uključujući internet.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

20:14

Default images

Puni naziv te odredbe je 'Određivanje komunikacionih funkcija za nacionalnu sigurnost i spremnost na uzbunu', i njena osnovna poruka je da bi američka vlada trebalo da bude u stanju da u svakom trenutku preuzme bilo koju komunikacionu mrežu za svoje potrebe.

No u sekciji 5.2 krije se zanimljiv deo odredbe koji kaže da izvršna kancelarija američke vlade mora imati svoju posebno osiguranu komunikacionu mrežu i da može raditi šta god želi s javnim mrežama, pa tako i ugasi internet.

Naravno, čim se pojavi ovakva odredba, postavlja se pitanje mogućnosti zloupotrebe; npr. ukoliko bi neka vlada želela da drži neku informaciju podalje od javnosti, jedan od načina da to napravi jeste da se pod izgovorom krize ugasi internet.

S druge strane, slične odredbe postoje u američkim zakonima i propisima već godinama, pa tako prema Zakonu o komunikacijama iz 1934. američka vlada ima pravo da ugasi svaki uređaj koji emituje elektromagnetsko zračenje, što je prilično širok pojam.

Na kraju, možemo se samo nadati da takvu krizu, koja bi zahtevala potpuno gašenje komunikacionih mreža, nećemo doživeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: