Apple se nagodio oko iPada u Kini

Kineski sud je objavio da je Apple pristao da plati 60 miliona dolara nagodbe za korišćenje imena iPad u Kini.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

08:20

Default images

Do nagodbe je došlo preko posrednika, rekao je advokat kompanije Proview International Holdings, koja se sa Appleom sporila oko prava na korišćenje naziva iPad.

Spor je nastao nakon što je u Kini Appleu osporeno pravo nad ovim nazivom, koje je kupio od kompanije Proview 2009 godine.

Apple je tvrdio da pravo za korišćenje tog imena važi globalno, ali je kineski sud je u decembru doneo odluku po kojoj Apple ne drži pravo nad tim nazivom u Kini.

Zatim je protiv Applea u februaru podneta tužba, jer koristi ovaj zaštićeni naziv.

Proview je 2000. godine registrovao nazive iPAD i IPAD u Kini, a zatim 2009. godine prodao trejdmark britanskoj kompaniji IP Applications, koja je 2010. pravo na korišćenje ovog naziva prodala Appleu.

U tužbi iz februara koja je sada dobila svoj epilog kaže se da korišćenje reči iPad u Kini nije bilo deo dogovora.

Prvobitno tražena odšteta koju je kineska kompanija tražila iznosila je preko 1,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: