Kako kupujemo na internetu

Prema anketi koju je oglasna mreža ZepterADS sprovela na temu navika korisnika interneta u Srbiji, u procesu kupovine i donošenju kupovne odluke online mediji nastavljaju da dobijaju na značaju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

12:05

Default images

Gotovo polovina ispitanika (48,6%) uvek pre kupovine prvo se informiše na internetu o aktuelnim cenama i ponudama. Pored TV reklame i oglasa u novinama, ispitanici su komentare kupaca na internetu i online reklame svrstali među najuticajnije kada je u pitanju donošenje odluke o kupovini određenog proizvoda.

Polovina ispitanika je imala iskustva sa internet kupovinom, a oni koji nisu kao razlog navode nesigurnost da li će im plaćeni proizvodi zaista biti i isporučeni.

Čak 35,18% odgovorilo je da ponekad klikne na oglas da vidi kompletnu informaciju, 2,77% to redovno čini, dok 8% nema naviku da klikće na online reklame.

Skoo polovina (48.62%) se pre kupovine uvek najpre informiše na internetu radi poređenja cena i ponude, a 28% čini to ponekad.

Online anketa koja je sprovedena u periodu od decembra 2011. do februara 2012. obuhvatila je internet populaciju prosečne starosne dobi od 33 godine, gde su 53,75% činili zaposleni, 23,12% studenti, 13,24% nezaposleni i 3,16% penzioneri.

Rezultati pokazuju da se prosečno vreme provedeno na internetu kreće u rasponu od 2 do 5 sati, (više od polovine anketiranih), dok 29,45% provodi čak više od 5 sati svakog dana.

Najpopularnije online štivo i dalje predstavljaju informativni sadržaji, društvene mreže, zabavni i multimedijlni portali koji omogućavaju preuzimanje sadržaja.

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: