Mobilnim telefonima gledaćemo kroz zid

Izgleda da će Supermenov rendgenski vid biti omogućen svakom vlasniku mobilnog telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

11:24

Default images

Zahvaljujući novom isztraživanju na Univerzitetu Teksasa u Dalasu, možda ćemo uskoro svi moći sebi da priuštimo jednu od supermoći Klarka Kenta - uz pomoć mobilnih telefona gledaćemo kroz zidove.

Tim iz Teksasa, koji je predvodio profesor elektrotehnike dr Kenet O, došao je do dva značajna naučna otkrića koja bi mogla da otvore vrata novoj tehnologiji.

Prvo je neiskorišćen raspon u elektromagnetskom spektru, a drugo je nova vrsta mikročipa.

Elektromagnetski spektar sastoji se od talasnih dužina energije i meri sve frekvencije svetlosti. Istraživanje dr Oa zasnovano je na terahercnoj frekvenciji koja dosad nije bila dostupna za potrošačke uređaje.

Terahercni opseg nalazi se između mikrotalasa i infracrvenih talasa i omogućuje uređajima da „prodru” kroz objekte slično kao rendgenski talasi.

Kada ti signali na terahercnom talasu putuju od vašeg telefona, deo se vraća nazad a senzor u čipu ih hvata i od njih stvara slike.

Čipovi će biti proizvedeni pomoću jeftine CMOS tehnologije (Complementary Metal–Oxide–Semiconductor). Ako terahercni signali mogu da stvore slike sa manje sočiva - što će biti slučaj sa ovom tehnologijom - to znači manje para za sočiva i manju kameru.

„Kombinacija CMOSa i teraherca znači da možete da stavite čip i prijemnik na pozadinu mobinog i pretvorite ga u džepni uređaj koji može da gleda kroz objekte”, kaže dr O.

Tehnologija bi mogla da se koristi za mnogo značajnije stvari od gledanja kroz zidove. Na primer, u medicini bi mogla da zameni rendgen, a u poslovnom svetu detektore za falsifikovane novčanice.

I nemojte da vas brine da bi neko mogao da vas špijunira na daleko - naučnici i te kako vode računa o poštovanju privatnosti. Zato rešili da ovu tehnologiju učine mogućom samo na udaljenosti do 10 cm.



Foto: arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: