Raspberry Pi prošao testove

Maleni računar Raspberry Pi upravo je prošao testove usklađenosti s evropskim normama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2012.

12:03

Default images

Pre dve nedelje, kad je prva količina stigla iz fabrike, nije imao odgovarajuće papire i oznaku CE (Conformité Européenne), što je izazvalo zastoj u njegovoj distribuciji.

Međutim, posle jednonedeljnih ispitivanja u Panasonikovoj laboratoriji u južnom Velsu, gde je bio podvrgnut merenjima elektromagnetnog zračenja neophodnim za dobijanje te oznake, ispostavilo se da je sve u granicama dozvoljenog, čak i bez potrebe da se uređaj oklopi.

Istoimena fondacija je saopštila da im sad predstoji još obiman papirološki posao, ali da je to sitno u odnosu na ono što su morali da prođu prošle nedelje. Istovremeno su dodali da su svoju matičnu ploču podvrgli i testovima neophodnim za dobijanje potvrda o usaglašenosti s američkom (FCC), australijskom (CTick) i kanadskom (CAN) regulativom.

Usput su ukazali i na konfuziju koja ide uz znak CE. Naime, uočili su da je evropska oznaka veoma slična istoj takvoj koja znači da se radi o kineskom izvozu (China Export). Znaci su toliko slični da to često izaziva zabunu, a izgleda da tek mali broj elektroproizvoda koji se prodaju u Evropi ima na sebi ispravan znak. Za mnoge proizvođače kinesko CE je izgleda prihvatljiv ekvivalent. Jedan poslanik evropskog parlamenta je čak vodio kampanju da se ta dva znaka jasnije razluče.

Potražnja za malim Raspberry računarom daleko je nadmašila ponudu čim je 29. februara pušten u prodaju. Pošto će sada imati znak CE očekuje se da će prva količina od nekoliko hiljada komada brzo biti dostavljena distributerima i krajnjim kupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: