Instagram težak pola milijarde dolara?

Kompanija traži nova sredstva, no ulagači su oprezni jer tek treba pronaći način kako od petnaest miliona korisnika izvući značajan prihod.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Subota, 10.03.2012.

22:35

Default images

Instagram se sprema na novu rundu prikupljanja finansijskih sredstava, koja bi tržišnu vrednost popularne aplikacije za deljenje fotografija mogla podići i do pola milijarde dolara.

Moguća nova vrednost - oko 20 puta veća no što je bila pre godinu dana - naglašava prilike i zamke s kojima se suočavaju mlade brzorastuće kompanije koje su svoje poslovne modele sagradile na potrebama i željama korisnika prenosnih uređaja poput Appleovog iPhonea, piše Wall Street Journal.

Instagram korisnicima omogućuje obradu, doradu i deljenje fotografija snimljenih pametnim telefonima. Tokom samo dve godine prikupio je više od 15 miliona korisnika.

No, kao što je slučaj s drugim start-upovima usmerenim na mobilne telefone, poput Foursquarea i Flipboarda, tek treba pronaći način kako od svih tih silnih korisnika izvući značajan prihod, kao što to rade Facebook ili Zynga.

Aplikacija je besplatna i dostupna samo na iPhoneu. U pripremi je verzija za Android, no nije poznato kad bi se mogla pojaviti. Osim igranja s fotografijama, korisnici ih mogu deliti na društvenim mrežama, lajkovati ili komentarisati.

Kompanija se sad sprema da prikupi oko 40 miliona dolara, što je privuklo veliku pažnju. Ipak, delovi ulagačke zajednice su oprezni jer smatraju da je precenjena, a poslovni model na kojem počiva još uvek nedovoljno zreo.

Instagram bi se mogao suočiti s jedinstvenim izazovima. Na primer, manjkom prostora za prikazivanje oglasa. Uz to, ne nudi sadržaj na sajtu, poput Tumblra ili Twittera, a nema ni dnevne ponude, poput Foursquarea.

Ipak, vrednost kompanije do sad je značajno porasla. Tokom prethodne runde finansiranja, početkom prošle godine, prikupili su sedam miliona dolara od kompanija Benchmark Capital, Baseline Ventures i Andreessen Horowitz, što je ukupnu vrednost kompanije podiglo na oko 25 miliona dolara.

Instagram ima potencijala koji bi se mogli iskoristiti. Ima rastuću i angažovanu bazu korisnika, sve češće privlači i kompanije, koje ga koriste za promociju svojih proizvoda, a popularan je među poznatim i slavnim osobama i političarima. Prošle godine ga je Apple imenovao aplikacijom godine za iPhone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: