Bugari nisu ratifikovali ACTA

Bugarska je donela odluku da ne ratifikuje međunarodni sporazum protiv piraterije (ACTA), posle masovnih protesta motivisanih strahom od zabrane skidanja filmova i muzike sa Interneta, izjavio je danas bugarski ministar privrede Trajčo Trajkov.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

16:04

Default images

"Ja ću Savetu ministara predložiti da obustavi proceduru potpisivanja sporazuma", rekao je Trajkov na konferenciji za novinare.

To znači da Bugarska neće ratifikovati sporazum sve dok sve članice Evropske unije ne budu zauzele jedinstven stav, navodi Rojters.

Više od 4.000 demontranata prošetalo je u subotu ulicama bugarske prestonice, tražeći od parlametna da ne ratifikuje ACTA. Slični protesti održani su širom istočne Evrope, kao i u Nemačkoj, Francuskoj i Irskoj.

ACTA ima za cilj suzbijanje krađe intelektualne imovine i piraterije na Internetu, ali je izazvao zabrinutost da bi mogao da podstakne cenzuru i uhođenje na Internetu.

Neki učesnici protesta su ovaj sporazum uporedili sa špijuniranjem koje su praktikovali bivši komunistički režimi.

Mnogi Bugari, takođe, strahuju da bi besplatno skidanje filmova i muzike sa Interneta, što je uobičajena praksa u najsiromašnijoj zemlji EU, moglo biti sankcionisano zatvorskom kaznom, ukoliko ACTA bude ratifikovana.

"Bugarsko društvo nije spremno da prihvati mehanizme koji pobuđuju sumnju u kršenje slobode izražavanja i slobode na Internetu", kazao je Trajkov.

Pregovori o ACTA se vode nekoliko godina. Neke evropske zemlje su potpisale ovaj sporazum, ali mnoge od njih ga još nisu ratifikovale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: