Zvanično saopštenje kompanije Carrier IQ

Kompanija Carrier IQ oglasila se zvaničnim saopštenjem povodom nedavno otkrivene činjenice da se veliki broj telefona isporučuje sa skrivenom preinstaliranom aplikacijom koja može pratiti sve aktivnosti korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

10:50

Default images

U njemu se, između ostalog, ističe da su svi podaci koje aplikacija prikuplja kriptovani i da se Carrier IQ softver koristi kako bi se dobio uvid u performanse mreže, odnosno kao dijagnostički alat, a ne da bi se prikupljali lični podaci.

U saopštenju piše sledeće:

"Carrier IQ pruža mobilnu inteligenciju vezanu za performanse mobilnih uređaja i mreža kako bi pomogao operatorima i proizvođačima da isporuče najkvalitetnije proizvode i servise svojim korisnicima. Ovo radimo tako što brojimo i merimo operativne informacije na mobilnim uređajima - telefonima, smartfonima i tabletima. Ovu informaciju naši korisnici koriste kao alat za poboljšanje kvaliteta svoje mreže, da se upoznaju sa problemima uređaja i poboljšavju iskustvo korisnika.

Naš softver ugrađuju proizvođači zajedno sa drugim dijagnostičkim alatatima pre isporuke.

Iako posmatramo mnoge aspekte performansi uređaja, mi merimo performanse, a ne snimamo pokrete na tastaturi i ne pružamo alat za praćenje.

Informacije koje prikupi Carrier IQ su za ekskluzivnu upotrebu naših korisnika, a Carrier IQ ne prodaje lične informacije korisnika trećim stranama. Informacije povučene sa uređaja su kriptovane i sigurne u našoj mreži"
.

Saopštenje u celini možete pročitati ovde.

Na Android Marketu se u međuvremenu pojavila besplatna aplikacija koja ima za cilj da utvrdi da li se na telefonu nalazi Carrier IQ softver ili ne.

Više o ovom softveru možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: