Iran zabranio Battlefield 3

Iran je zabranio američku video igru "Battlefield 3" koja simulira američki napad na Teheran, potvrdila je policija, a u ponedeljak objavio iranski nedeljnik.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

15:45

Default images

Battlefield 3 proizvođača Electronic Arts (EA) simulira napad na iranski glavni grad oklopnim vozilima i američkim borbenim avionima, a igrači preuzimaju uloge američkih marinaca koji izvode napad.

'Svim prodavnicama komopjuterske opreme zabranjena je prodaja te protivzakonite igre', rekao je zvaničnik iranske obavjštajne službe pod uslovom da ostane neimenovan, preneo je nedeljnik Asr-e Ertebat.

Battlefield 3 počinje na iračko-iranskoj granici gde se američke snage bore protiv neprijateljske milicije, sadrži misije u Parizu i Njujorku, a završava se napadom na Teheran u kontekstu nuklearne pretnje.

Igra je prodata u pet miliona primeraka otkako je lansirana u oktorbru, a u MMOG verziji, do 24 osoba može istovremeno učestvovati u borbenim operacijama na različitim lokacijama u iranskoj prestonici.

EA nema službenih distributera u Iranu, ali 'piratske verzije' njenih igara, široko su rasprostranjene. Ovo je prva zvanična zabrana video igre u Iranu, u kom vlasti redovno kritikuju zapadnu kulturu i zagovaraju domaću proizvodnju "islamskih video igara".

Hiljade'mladih Iranaca u peticiji objaljenoj na internetu osudile su taj "proizvod koji u međunarodnoj zajednici raspiruje strah od Irana".

Sjedinjene Države i Izrael godinama optužuju Iran da pokušava da razvije nuklearno oružje, a Iran optužbe odbacuje i tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: