Samsung - najveći proizvođač smartfona

Smatrali ga plagijatorom ili ne, Samsung je uspeo. Postao je najveći proizvođač smartfona na svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 28.10.2011.

09:43

Default images

U periodu od jula do septembra ove godine, Samsung je prodao 27,8 miliona smartfona, Apple 17,1 milion, a Nokia 16,8 miliona uređaja.

Slabija prodaja koju je zabeležio Apple povezuje se sa činjenicom da su mnogi čekali novi iPhone, za koji se znalo da izlazi u septembru ili oktobru, ali to ne menja činjenicu da je Samsung uspeo da proda 10 miliona primeraka više.

Samsung je, kažu analitičari, uspeo da pokaže kako se može profitirati na Android platformi, a za ovaj uspeh svakako je zaslužna i odlična prodaja modela Samsung Galaxy S2.

Prema podacima Strategic Analyticsa, udeo na smartfon tržištu koji ima Samsung u ovom momentu iznosi 23,8 posto, dok je Appleov udeo 14,6 procenata.

Globalna isporuka smartfona u odnosu na prošlu godinu porasla je za 44 procenata.

Inače, poslednjih par meseci nisu bili jednostavni za poslovanje Samsunga, jer je prodaja pojedinih uređaja privremeno ili trajno zabranjena u određenim zemljama (Nemačka i Australija - Galaxy Tab 10.1 i tri modela smartfona u Holandiji), a kao posledica tužbi koje je Apple podneo. Sa druge strane, Samsung je krenuo sa sličnim akcijama i traži zabranu prodaje novog iPhonea u Italiji, Francuskoj, Japanu i Australiji, ali mu to, za sada, nije uspelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: