Džobs hteo da uništi Android

Nedavno preminuli suosnivač Applea bio je spreman da potroši sav novac te kompanije kako bi uništio popularni konkurentski operativni sistem.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

19:00

Default images

Pun opseg njegovog animoziteta prema Googleovom operativnom sistemu otkriven je u autorizovanoj biografiji, koja se danas pojavila na tržištu.

Stiv Džobs je Volteru Ajzaksonu, autoru biografije, rekao da sličnosti Androida i iOS-a smatra velikom pljačkom.

Džobs je, tvrdi Ajzakson u knjizi, rekao da će uništiti Android zato što je to 'ukraden proizvod'.

'Spreman sam na totalni rat oko toga. Do mog poslednjeg daha, ako je potrebno. Potrošiću i zadnji cent Appleovih 40 milijardi dolara kako bih ispravio tu nepravdu', tvrdio je Džobs.

Do pojave Androida Apple i Google bili su prilično bliski. Googleovi proizvodi, uključujući mape i pretragu, bili su sastavni deo iPhoneovog eko-sistema.

No, idila se završila nakon što se 2007. godine, deset meseci nakon prvog iPhonea, na tržištu pojavio Googleov operativni sistem.

Tokom godina koje su sledile Apple je odbio da uvrsti niz Googleovih proizvoda u ponudu svoje online prodavnice App store, što je kompaniju iz Mountain Viewa prisililo na stvaranje slabije integrisanih verzija aplikacija.

Ipak, Android je brzo postao široko prihvaćen. Trenutno drži 48 posto globalnog tržišta pametnih telefona. Apple drži 19 posto.

Apple je podigao nekoliko tužbi protiv proizvođača pametnih telefona koji koriste Android.

Prva se na udaru našla Motorola. No, do sada je najviše stradao Samsung, čiji su proizvodi dobili zabranu prodaje u nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: