Apple zaradio manje od očekivanog

Kompanija Apple iznenadila je Volstrit svojim tromesečnim rezultatima koji se prvi put posle mnogo godina nisu poklopili s očekivanjima, pošto su se kupci "čuvali" za kupovinu novog iPhonea 4S koji je lansiran početkom oktobra.

Tehnopolis

Izvor: Reuters

Sreda, 19.10.2011.

15:11

Default images

Deonice Applea pale su juče za 7 procenata i time "skinule" skoro 27 milijardi dolara vrednosti najvećoj svetskoj tehnološkoj firmi.

To je bio Appleov prvi kvartalni finansijski izveštaj pod novim izvršnim direktorom Timom Kukom, koji je posao preuzeo od Stiva Džobsa u avgustu, u kritičnom trenutku za kompaniju. Apple se bori sa Googleom u areni mobilnih telefona, ali i sa drugim izazivačima kao što su Samsung i Amazon.

"Ulagači će početi da spekulišu da je promena u toku sada kada Džobs nije tu i da slede problemi... Mi ne delimo takvo mišljenje", rekao je Čening Smit, menadžer u Capital Advisors Growth fondu, koji drži deo Apple deonica.

"iPhone je ta 'slaba' tačka i ona se lako objašnjava. Velika potražnja za iPhoneom 4S nagoveštava veliku potražnju i za predstojeće praznike."

Apple je prodao 17,07 miliona iPhonea u četvrtom fiskalnom kvartalu koji se završio 24. septembra – što je manje od očekivanih 20 miliona. (iPhone je Appleov vodeći proizvod, koji sam drži 40% svih prodatih proizvoda kalifornijske kompanije)

Prihodi su porasli za 39% i to na 28,27 milijardi dolara, ali manje od procene analitičara koja je bila 29,69 (prema Thomson Reuters I/B/E/S). To je bio prvi put da Apple "ne ispuni" očekivane prognoze prihoda još od četvrtog tromesečja 2008. godine.

Neto dobit iznosi 6,62 milijarde dolara ili 7,05 dolara po deonici. To je manje od očekivane vrednosti od 7,39 dolara po deonici. Poslednji put Apple nije ispunio EPS procene u prvom tromesečiju "daleke" 2001.

"Očekivanja su bila zaista prevelika, to je razlog zašto smo ih u posednjoj verziji korigovali i smanjili", rekao je analitičar Kolin Gilis, koji je spustio procenjenu vrednost deonica par dana ranije.

"Njih je očekivao veliki apgrejd iPhonea i zato su cifre bile manje. Od Applea se očekuje da svaki put kada preda izveštaj postavi nove rekorde prodaje i ostvarenih prihoda."

Čekalica

Apple smatra da su potrošači odložili kupovinu zbog nagađanja da novi telefon "samo što nije". iPhone 4S predstavljen je početkom oktobra, a u prodavnice je stigao prošlog petka.

Apple - koji obično nudi jako "uzdržane" projekcije prodaje - pa ih upravo zbog toga mnogi zanemaruju – prognozirao je i da će u decembru tromesečni prihodi i zarada biti iznad procena sa Volstrita.

"Nema dileme da je ovo bio tranzicioni kvartal pred promociju modela 4S", rekao je Majkl Volker iz WP Stewarta. "Sudeći po početnoj prodaji iPhonea 4S, moje mišljenje je da je razočaranje rezultatima kratkog daha.

Ne želim da treći kvartal opišem kao 'neuspešan' za iPhone, ali je svakako bio tranzicioni.

Period tranzicije

Tim Kuk je svoj prvi konferencijski razgovor posvećen prihodima počeo odavanjem počasti Džobsu, koji je umro 5. oktobra, posle dugogodišnje borbe sa rakom pankreasa.

On je rekao da je "veoma siguran" da će sledeći izveštaj o prodaji iPhonea biti rekordan. Apple je samo u prva tri dana prodao 4 miliona iPhonea 4S – dvostruko više nego što je to bio slučaj kod prethodnog modela – bez obzira na ne naročito oduševljene komentare kritičara.

Drugo polje za Appleov optimizam je iPad. Kompanija je prodala 11,12 miliona jedinica tokom tromesečja uprkos pokušajima različitih proizvođača, uključujući i Samsung, da uzmu deo tržišta tableta. Sada je Amazon takođe ušao na scenu sa svojim tabletom Kindle Fire.

Prihvatajući izazov konkurencije, Kuk je rekao da je "razumno reći" da niko od Appleovih rivala nije stekao prednost i da on lično očekuje da će tržište tableta uskoro biti veće od onog personalnih računara.

Kuk je takođe izjavio da Kina, Hong Kong i Tajvan postaju sve važnije regije za Apple i da će "vrlo brzo postati broj 2 na našoj listi zemalja u kojima ostvarujemo najveći prihod." Prihodi iz regiona povećani su četiri puta i tokom ovog kvartala iznose 4,5 milijarde dolara.

Novi CEO Applea odgovarao je i na pitanja o novčanim rezervama kompanije koje iznose preko 81 milijarde dolara, istakavši da taj novac kompaniji daje fleksibilnost za buduće akvizicije i ulaganja.

"Nemam neki poseban stav o tome šta da se radi sa tim novcem. To je tema za Upravni odbor i to na dnevnoj osnovi."

U istom periodu prodaja Macova vidno je poboljšana tokom leta, ali to nije bilo dovoljno da se poveća ukupna zarada. Apple je prodao 4,89 miliona Mac računara, što je 27% više u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno povećanje prodaje je 40,3%, nešto više od procena Volstrita koje su bile 39,74 posto. Preko polovine prihoda (63%) došlo je iz međunarodne prodaje.

"Očekivali smo da će prodaja iPhonea u sepetembru biti manja nego u junu, kao posledica najave novog modela... i to kada smo najavili iOS 5 i iCloud na jesen," rekao je Peter Openhajmer, financijski direktor Applea, u intervjuu za Reuters.

"To je definitivno bio glavni 'tehnološki trač' tokom leta, naročito u septembru".

U Appleu očekuju da će u sledećem kvartalu – do kraja decembra – vrednost deonica biti 9,30 dolara i da će prihod biti oko 37 milijardi dolara. Volstrit procenjuje da će vrednost deonice iznositi 9,01 dolar.

"Zanimljivo je da je Appleova procena manje uzdržana nego obično. Sve je pitanje trenutka – ono što su stručnjaci očekivali krajem septembra, dogodiće se na kraju kvartala, u decembru", rekao je Šo Vu, analitičar Sterne Agee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: