"Mora se ukinuti anonimnost na internetu"

Facebookova direktorka marketinga predložila je potpuno ukidanje onlajn anonimnosti argumentujući da bi se internet korisnici ponašali mnogo bolje ako bi svako koristio svoje ime i prezime prilikom surfovanja ili ostavljanja komentara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

14:37

Default images

Rendi Zakerberg, pomenuta direktorka i sestra osnivača Facebooka, predlog je iznela tokom okruglog stola o cyberbullyingu.

Najpoznatija svetska društvena mreža, koja se više puta našla u središtu kontroverze zbog privatnosti na internetu, trenutno od svojih članova traži pravo ime i prezime te e-mail adresu prilikom pridruživanja.

"Verujem da anonimnost mora nestati s interneta. Ljudi bi se mnogo lepše ponašali kada bi sve na internetu objavljivali pod svojim sopstvenim imenom jer se ne bi mogli sakriti iza anonimnosti", rekla je Rendi.

Njen komentar podseća na onaj bivšeg šefa Googlea, Erika Šmita, koji je ranije bio izjavio da je anonimnost na internetu vrlo opasan presedan.

Međutim, kritičari ovog predloga i borci za slobodu navode kako bi uvođenje neke vrste 'internet pasoša' uništilo slobodu govora i onesposobilo internet kao alat za borbu protiv opresivnih vlada.

Tokom diskusije od Rendi je zatraženo da predstavi kako će Facebook unaprediti zaštitu i sigurnost identiteta, no ona je to odbila.

"Vrlo malo možemo dalje učiniti, no nastavljamo saradnju s internet stručnjacima na tom području", izjavila je.

Facebook se i ranije našao pod pritiskom javnosti nakon što je Mark Zakerberg izjavio da će se boriti da se deci ispod 13 godina omogući pristup njegovoj društvenoj mreži uprkos brojnim upozorenjima da bi to moglo biti štetno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: