Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je ICANN odobrio upotrebu ćiriličnog domena na internetu, izjavio je danas za Tanjug direktor RNIDS-a, Nenad Marinković.

Izvor:
Podeli

ICANN je novembra prošle godine odobrio zahtev da srpski ćirilični domen glasi .срб, a 21. aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na upravljanje RNIDS.

Ono što sada sledi je donošenje pravilnika i politike cena, a prema ranijim najavama, vlasnici .rs domena imaće prvenstvo registracije istovetnih domena na ćirilici u promo periodu.

Ipak, trebati na umu da se domeni neće transkribovati, već samo prevesti u ćirilicu.

Pa tako, vlasnik .rs domena u kome je reč wellness, dobiće pravo da registruje "ввеллнесс" u ovom promo periodu, a ukoliko želi i "велнес", moraće ili da sačeka da se promo period završi, i "regularno" ga registruje ukoliko još uvek bude slobodan, ili da unapred registruje i velnes.rs, kako bi automatski dobio pravo i na ćiriličnu verziju.

Što se cena tiče, direktor RNIDS-a rekao je da će "politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante".

Osim Srbije i Rusije, koje su završile proceduru za dobijanje domena na ćirilici, kandidovale su se i Ukrajina i Bugarska. Ukrajina je već dobila domen .укр, ali procedura nije završena, dok Bugarska još zvanično nije dobila kako će glasiti ćirilični domen.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Sa ovim aplikacijama vaše letnje fotografije dobiće novi sjaj

Leto i godišnji odmori za mnoge znače putovanja, zabavu, druženja i priliku za gomilu uspomena i fotografija koje će rado deliti na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Ako želite da vaše fotografije dođu još više do izražaja ili da izvučete ono najbolje iz svog fotografskog talenta, probajte neke od ovih aplikacija.

Vesti četvrtak 20.07. 08:30 Komentara: 5
strana 1 od 1636 idi na stranu