Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je ICANN odobrio upotrebu ćiriličnog domena na internetu, izjavio je danas za Tanjug direktor RNIDS-a, Nenad Marinković.

Izvor:
Podeli

ICANN je novembra prošle godine odobrio zahtev da srpski ćirilični domen glasi .срб, a 21. aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na upravljanje RNIDS.

Ono što sada sledi je donošenje pravilnika i politike cena, a prema ranijim najavama, vlasnici .rs domena imaće prvenstvo registracije istovetnih domena na ćirilici u promo periodu.

Ipak, trebati na umu da se domeni neće transkribovati, već samo prevesti u ćirilicu.

Pa tako, vlasnik .rs domena u kome je reč wellness, dobiće pravo da registruje "ввеллнесс" u ovom promo periodu, a ukoliko želi i "велнес", moraće ili da sačeka da se promo period završi, i "regularno" ga registruje ukoliko još uvek bude slobodan, ili da unapred registruje i velnes.rs, kako bi automatski dobio pravo i na ćiriličnu verziju.

Što se cena tiče, direktor RNIDS-a rekao je da će "politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante".

Osim Srbije i Rusije, koje su završile proceduru za dobijanje domena na ćirilici, kandidovale su se i Ukrajina i Bugarska. Ukrajina je već dobila domen .укр, ali procedura nije završena, dok Bugarska još zvanično nije dobila kako će glasiti ćirilični domen.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Gmail i Windows 10 će se slagati mnogo bolje

Pre nekoliko meseci Microsoft je najavio niz noviteta koje je trebalo da poboljšaju Windows 10 aplikacije Calendar i Mail. Međutim, sva poboljšanja tada su mogli da očekuju samo korisnici s Outlook ili Office365 nalozima. Sada, međutim, stiže i podrška za Gmail.

Vesti sreda 26.04. 08:57 Komentara: 0
strana 1 od 1602 idi na stranu