iOS prati vaše kretanje

Istraživači Pit Vorden i Alasder Alen došli su do saznanja da iPhone i drugi uređaji na iOS-u prate i beleže podatke o kretanju svojih vlasnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2011.

10:19

Default images

Naime, u skrivenom fajlu na vašem iOS uređaju nalaze se podaci o geografskoj dužini i širini, zajedno vremenskom odrednicom vašeg kretanja, a čija se kopija, nakon što se uređaj sinhronizuje sa računarom, nalazi i na njemu.

To znači da svako ko dođe u posed vašeg iPhonea ili računara može potencijalno videti istoriju vašeg kretanja. Podaci nisu enkriptovani, a beleže se od izlaska iOS-a u verziji 4.0, što je bilo juna prošle godine.

"Apple je omogućio gotovo svima, ljubomornom supružniku ili privatnom detektivu, koji imaju pristup vašem telefonu ili računaru da dobije detaljne informacije o tome gde ste bili", rekao je Vorden za britanski Guardian.

Iako se u medijima najviše pominje iPhone, radi se zapravo o svim 3G uređajima koji rade na pomenutoj verziji iOS platforme, a nakon ovog otkrića, ispitivane su i druge platforme, odnosno Android, i za sada nema saznanja da ona prikuplja i beleži podatke na isti način.

Ipak Grejem Klali iz kompanije Sophos, koja se bavi onlajn bezbednošću, sumnja da Apple želi da nagleda sve korisnike, već pretpostavlja da se radi o prikupljanju informacija zarad budućeg targetiranog mobilnog oglašavanja, ali ne opravdava činjenicu da se ti podaci čuvaju.

Za sada nema informacija da je neko bez fizičkog kontakta mogao da pristupi pomenutim podacima, a svi zabrinuti korisnici mogu preuzeti besplatnu aplikaciju koju su napravila ova dva istraživača na adresi petewarden.github.com/iPhoneTracker, zahvaljujući kojoj mogu videti svoju mapu kretanja i kako da je uklone. Osim toga, na pomenutoj adresi mogu pronaći i odgovore na najčešća pitanja vezana za ovaj problem.

Pretpostavljate - Apple nije bio dostupan za komentare povodom ovog otkrića.

Kako je problem otkriven i šta on tačno znači za korisnike možete videti u priloženom videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: