Bez kontrole legalnosti u javnim preduzećima

Inspektori Poreske uprave, koji su u martu počeli kontrolu legalnosti poslovnih softvera, u početku neće kontrolisati javna preduzeća.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

11:26

Default images

“Potrebno je izvršiti prethodnu detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države, potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvođačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova, stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru", saopšteno je iz Poreske uprave novinskoj agenciji Beta.

Poreska uprava ističe da je iznos poreza na dodatu vrednost (PDV), od prodaje računara i softvera, u januaru 2011. povećan je za 6,34% u odnosu na januar 2010. godine.

Prema procenama Poreske uprave, srpska privreda zbog softverske piraterije godišnje izgubi oko 100 miliona dolara, a ukoliko se stopa softverske piraterije smanji za samo 10%, u budžet Vlade Srbije slilo bi se godišnje još 29 miliona dolara.

Na tržištu Srbije koristi se oko 75% nelegalnog softvera, a prema nekim procenama, potrebno je od tri do pet godina da naša zemlja smanji procenat piraterije ispod 50%, što je zahtev i Evropske unije. Procenat piraterije u Evropskoj uniji iznosi uglavnom ispod 30%.

Prema ranijim najavama, ukoliko se utvrdi da firma koristi nelegalan softver, dobiće rok u kome mora da uvede legalan softver. Ako u određenom roku to ne učine, biće podneta prijava nadležnom tužilaštvu. U slučaju velikih prekršaja, biće uključeni i poreska policija i MUP.

Kazne za korišćenje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: