Dve zemlje bez neta zbog jedne žene

Gruzija i Jermenija ostale su bez interneta, i to ne odlukom represivnih vlasti, već zbog jedne starice.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

11:05

Default images

Gruzinka stara 75 godina presekla je optički kabl dok je prikupljala bakar i tako nesvesno isključila internet u Gruziji, Jermeniji i delovima Azerbejdžana.

"Ona je pronašla kabl dok je skupljala bakar i presekla ga sa namerom da ga ukrade", rekao je za agenciju AFP gruzijski ministar unutrašnjih poslova, Zura Gvenetadze.

Budući da Gruzija obezbeđuje i 90% jermenske internet konekcije, ova nesvesna sabotaža je imala katastrofalne posledice. Veb korisnici u susednoj zemlji sa 3,2 miliona ljudi ostali su 5 sati bez neta, slično je prošao veći deo Gruzije i manji deo treće kavkaske države Azerbejdžana.

Neimenovana starica je uhapšena i očekuje je kazna do tri godine zatvora, ukoliko bude podignuta optužnica. Imajući u vidu njene godine, odobreno joj je da kraj suđenja sačeka na slobodi.

Ovo nije prvi put da je Gruzija ostala bez interneta na neodređeno vreme zbog sakupljača bakra; slična situacija desila se i pre dve godine. Prikupljanje nekorišćenih kablova zbog bakra uobičajena je praksa u siromašnijim delovima bivšeg SSSR, a pre dve godine u Kazahstanu nepoznate osobe sekle su kablove na mestu koje je ranije korišćeno za nuklearne probe, u blizini Semipalatinska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: