Internet upola sporiji nego što kažu

Ofcom, britansko regulatorno telo, kaže da su stvarne brzine interneta u Velikoj Britaniji duplo manje od onih koje se reklamiraju, i pod kojima se paketi prodaju. Britanci, u proseku, koriste internet brzine 6,2 megabita po sekundi, što je više nego duplo manje od onoga što provajderi navode.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

13:50

Default images

Pri prodaji svojih paketa, provajderi navode maksimalne moguće brzine, koje korisnici vrlo retko ostvaruju.

"Postoji značajna razlika između reklamiranih brzina i stvarnih koje korisnici imaju u svojim domovima. Šanse da neko dostigne punu brzinu interneta su jako male", rekao je za BBC Ed Ričards, izvršni direktor Ofcoma.

Zbog toga, ovo telo je podnelo zahtev u kome se traži da se u reklama ubuduće navodi prosečna brzina koju korisnik može očekivati, kako bi znao šta i koliko plaća. Većina predstavnika britanskih provajdera ne misli da bi to bio dobar potez.

Do ovih podataka Ofcom je došao nakon testiranja veze u 1.700 domaćinstava u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom novembra i decembra prošle godine, koje je uključilo sedam najvećih provajdera. Sprovedeno merenje pokazalo je da samo 14 posto korisnika zapravo koristi internet brži od 12Mbps, dok 58 posto koristi internet koji u proseku ne prelazi 6Mbps.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: