Putin naredio prelazak na slobodni softver

Ruski premijer, Vladimir Putin, potpisao je odredbu prema kojoj bi sva ruska državna tela i vladine agencije trebalo da pređu na korišćenje slobodnih i open source softverskih rešenja, uključujući operativne sisteme GNU/Linux.

Izvor: T-Portal

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2010.

11:44

Default images

Prema navodima potpisanog dokumenta, koji možete pročitati i preuzeti sa ove adrese, Rusija bi u potpunosti trebalo da pređe na slobodna softverska rešenja do 2015. godine. Dokument, takođe, sadrži konkretna uputstva za takvu tranziciju.

Ruske vlasti već nekoliko godina planiraju prelazak na open source softverska rešenja. Tokom 2008. godine ruska vlada odredila je školama da na sve svoje računare instaliraju pakete slobodnog softvera, a one koje su i dalje želele da koriste komercijalna rešenja to su morale platiti iz sopstvenog džepa.

Ovim potezom ruska vlada planira znatne uštede u svom poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: