Ćirilični domen polovinom 2011.

Krajem prve polovine sledeće godine počeće registracija Internet domena na ćirilici, pod oznakom .srb, rekao je danas direktor Registra nacionalnog internet domena (Rnids) Nenad Marinković.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

13:44

Default images

Marinković je na okruglom stolu ''.srb - ćirilični Internet domen Srbije" u okviru 18. TELFOR-a 2010 podsetio da su pre godinu dana stvoreni uslovi da se internet domen registruje i na pismima koja nisu engleski alfabet.

Član radne grupe RNIDs-a za izbor domena Milensko Vasić je naveo da je 8. novembra Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN), odobrila zahtev da srpski ćirilični domen glasi .srb.

''Odobravanje zahteva znači da RNIDS ima podršku vlade i lokalne Internet zajednice, da raspolaže tehničkim i operativnim veštinama, kao i da omogućava pravedno upravljanje domenom'', rekao je Vasić i dodao da sada predstoji faza javne rasprave o pravilniku za registraciju. Tokom prvih faza izbora ćiriličnog domena, RNIDS je dobio 92 predloga, od čega su samo četiri zadovoljavala osnovne kriterijume - .srb, .srbija, .sb i . rsb, kazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, tokom faze glasanja stiglo 10.500 glasova, od čega je 8.336 ili 79 odsto bilo za predlog .srb. Vasić je ukazao da su ICANN-u trenutno podneta 33 zahteva za registraciju domena na jeziku koji nije latinični, 22 su ocenjena, a 12 je delegirano što znači da je dato pravo zemljama da krenu sa registracijom domena na svom jeziku.

On je dodao da su prvi nelatinični domeni odobreni još početkom maja za Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, a potom i Ruskoj Federaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: