EU ukida carinu na uvoz elektronike

Evropska unija je danas nagovestila da je spremna da se odrekne milijardi evra carine koju naplaćuje na uvoz elektronike iz SAD, Japana i Tajvana, pošto je Svetska trgovinska organizacija tu taksu ocenila kao ilegalnu.

Izvor: Vreme kupovine

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2010.

17:03

Default images

EU je imala rok do večeras u ponoć da se žali na tu odluku STO donetu avgusta, ali je saopštila da će postupiti u skladu sa zahtevom te organizacije.

STO je osudila EU zbog uvođenja carine na monitore kompjutera, kablovske i satelitske uređaje pomoću kojih se može pristupiti internetu, i na štampače koji skeniraju, šalju faksove i kopiraju.

SAD, Japan i Tajvan su ukazali da bi ti uređaji tebalo da se ne carine jer su obuhvaćeni sporazumom o informatičkoj tehnologiji iz 1996. godine kojim je ukinuto carinsko opterećenje.

Carina na tu robu je u EU dostigla 14 odsto što je razgnevilo američke proizvođače jer su njihovi uređaji zato manje konkurentni u Evropi. Vašington kaže da je prošlogodišnja vrednost tog izvoza bila 44 milijarde dolara.

Tajvan se nada da će promena prakse EU pomoći da njegovi proizvođači kompjuterskih monitora uspešnije konkurišu korejskim firmama LG i Samsung čiji se proizvodi uvoze u EU bez carine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: