Pametne rukavice za daljinsko upravljanje uređajima

Ugledavši se na Tonija Starka, australijski srednjoškolac prionuo je na posao i osmislio pametne rukavice za daljinsko upravljanje uređajima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

13:43

Default images
YouTube Printscreen

Sa samo 16 godina Džejk Kopinger odlučio je da zaplovi inovatorskim vodama pa je napravio prototip pametnih rukavica za daljinsku kontrolu uređaja koje danas poznajemo pod zajedničkim nazivom Internet of things. Ideja se kaže, rodila iz želje da manje robujemo uređajima, a više ih prilagođavamo sebi.

Rukavica komunicira preko aplikacije s pametnim telefonom, a bluetoothom s drugim uređajima. Prvu verziju rukavice dizajnirao je dok još u školi nisu učili trigonometriju, pa je bio primoran da je sam nauči kako bi napisao algoritam koji prepoznaje gestikulacije.

“Zvuči komplikovano, ali zapravo se sve svodi na proces otvaranja web stranice,” objasnio je Džejk princip rada rukavice za čiju je izradu potrošio oko 200 dolara, i tako dokazao da za naprednu tehnologiju nisu uvek potrebna velika ulaganja.

Iako su ga nagovarali da projekat prenese na neku od platformi za grupno finansiranje, nudili inženjerske poslove i slično, Džejk je sve interesantne ponude odbio dok ne završi školovanje.

U međuvremenu je s projektom Swirlesque nastupio i van granica domovine kada je prošle godine postao jedan od četiri finalista Intelovog ISEF-a, sajma za mlade informatičare u Kaliforniji. Izvor: 24sata.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: