Robot koji hoda, trči, skače i leti (VIDEO)

Robot inspirisan slepim mišem, koji je nazvan DALER (Deployable Air-Land Exploration Robot) u stanju je da hoda, trči, skače i leti.

Tehnopolis

Izvor: klix.ba

Nedelja, 01.02.2015.

08:22

Default images

DALER su razvili naučnici sa Švajcarskog federalnog tehnološkog instituta u Lozani i Nacionalnog istraživačkog centra. Svoj rad su objavili u magazinu Bioinspiration & Biomimetics, a inspiraciju za robota su pronašli u vampirskom slepom mišu, koji je unikatan među slepim miševima zbog svojih mogućnosti. Naime, ova vrsta može da hoda, da trči i skače.

Poput vampirskog slepog miša, DALER ima rasklopivi skelet ispod krila od tkanine. Krila aktivira i pokreće motor, koji omogućava brzo kretanje u svim okruženjima.

Praktična upotreda DALER-a bi mogla biti u operacijama potrage i spašavanja, posebno na nepristupačnim terenima. Međutim, robot je još uvek u eksperimentalnoj fazi i potrebno ga je dodatno razvijati i unapređivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: