Pravi robokap patrolira Silicijumskom dolinom

Kada bi Robokap stvarno postojao i kada bi bio više robot nego čovek, verovatno bi izgledao kao ovo čudo koje patrolira Silicijumskom dolinom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

10:13

Default images

Opremljen je kamerama, mikrofonima, zvučnicima, laserima i skenerima, tako da mu malo toga može promaći. Robot se zove Knightscope K5 Autonomous Data Machines, a napravila ga je kompanija Knightscope iz kalifornijskog Mauntin Vjua, prenosi Russia Today.

Programiran je tako da primeti neobično ponašanje i da o tome obavesti nadležne. Takođe, ima senzore za miris, a u stanju je da zapamti do 300 brojeva registarskih tablica u minutu.

Jedna od izumiteljki ove mašine, Stejsi Stivens opisuje kako radi: “Kada sumnjiva osoba stane ispred njega, on je snima i momentalno šalje podatke u kontrolni centar. Ukoliko se desi obijanje automobila, robot je u stanju da detektuje zvuk lomljenja stakla ili brave, nakon čega beleži broj registracije, fotografiju vozila, tačno vreme i tačnu lokaciju na kojoj se prekršaj desio.” Firma koja ga je napravila, saopštava da će ovi roboti patrolirati tržnim centrima, lokalnim naseljima, studentskim kampusima i koledžima. U budućnosti je planirano da se robot nađe u školama, hotelima, kazinima, lukama, ali i na stadionima i aerodromima. Robot za sada patrolira u oblasti San Franciska i na nekim lokacijama u Silicijumskoj dolini.

Knightscope tvrdi da će stopa kriminala u kojima patrolira “robokap” biti smanjenja za 50%. Oni veruju da je robot u stanju da zameni ljude u nekim bezbedonosno rizičnim situacijama. “Ovo je savršen način da policajci izbegnu neke potencijalno opasne situacije” kažu iz firme Knightscope.

Priroda susreta civila sa “robokapom”, za sada je emotivna i prijateljska.

“Većina ljudi uglavnom hoće da ga zagrli i slika se sa njim” kaže Stivensova “U slučaju neprijatnih susreta, ako neko hoće da ga napadne, on emituje jako glasan i neprijatan zvuk koji je sve jači. Zamislite alarm na automobilu, samo nekoliko puta glasniji.”

Robot je visok 1,5 metar, težak je 136kg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: