Ričard Brenson: Nastaviću projekat svemirskog turizma

Osnivač grupe "Virdžin Galaktik", ser Ričard Brenson, izjavio je danas da će nastaviti projekat svemirskog turizma uprkos jučerašnjoj eksploziji jedne od njegovih letelica iznad kalifornijske pustinje Mohave.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Subota, 01.11.2014.

10:23

Default images

Jedan pilot je poginuo na licu mesta, a drugi je teško ranjen juče kada je eksplodirala letelica SpejsŠip 2 na probnom letu. "Virdžin Galaktik" je saopštio da je tokom probnog leta došlo do "ozbiljne anomalije".

Brenson je rekao da je "šokiran i tužan", ali da će "istrajati" u poduhvatu turizma u svemiru.

Zvaničnici iz američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja danas počinju istragu koja će, verovatno, trajati nekoliko dana, javlja BBC.

Brenson je na blogu napisao da su svi učesnici njegovog projekta "veoma ožalošćeni".
"Sve naše misli su smerene na porodice svih koji su pogođeni ovim tragidčnim događajem", napisao je on.

Brenson je, takođe, najavio da se uputio u Kaliforniju, rekavši da je "to jedno od najtežih putovanja na koje je ikada morao da ide".
Foto: Beta/AP
"Svemir je težak, ali vredi truda. Mi ćemo istrajati i nastaviti sa projektom", dodao je osnivač "Virdžin Galaktika" i rekao da će njegova kompanija u potpunosti sarađivati u istrazi.

Izvršni direktor "Virdžin Galaktika" Džordž Vajtsajds je na konferenciji za novinare u Kaliforniji ponovio Brensonove izjave.
Foto: Beta/AP
"Budućnost na mnogo načina počiva na teškim danima kao što je ovaj, ali mi verujemo da dugujemo našem timu da to razumemo i krenemo napred. A to ćemo i uraditi", kazao je Vajtsajds.

Ostaci letelice su rasuti po pustinji Mohave, severoistočno od Los Anđelesa. Policija je obezbedila mesto nesreće zbog straha da bi delovi olupine mogli eksplodirati.

Oba pilota su radila za kompaniju "Skejld kompozit" koja je dizajnirala letelicu koja je bila pričvršenja za avion Beli vitez 2, od koje se odvojila na visini od 13.700 metara zbog testiranja motora. Srušila se ubrzo posle toga, navodi BBC.

Više od 800 ljudi je već platilo ili dalo depozit za putovanje na SpejsŠipu 2 koje košta oko 200.000 dolara po osobu, a među njima je i poznati američki glumac Leonardo di Kaprio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: