Evo kako ćete i vi lako instalirati Windows 10

Microsoft je nedavno otkrio kako Windows 10 testira više od milion ljudi, a u sklopu njihovog Windows Insider programa može biti bilo ko. Učlanjenjem se korisnicima omogućuje preuzimanje Technical Preview verzije najavljenog operativnog sistema iz Redmonda, ali valja imati na umu neke “sitnice” pri instalaciji.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: J. / MakeUseOf / tportal.hr

Ponedeljak, 20.10.2014.

08:51

Default images

Windows 10 stiže sledeće godine, a trenutno se nalazi u vrlo ranoj fazi razvoja. Zapravo, cela nedavna prezentacija nije ni bila namenjena krajnjim potrošačima, već poslodavcima koji su se brinuli oko prelaska sa starijih operativnih sistema na Windows 8.x radi kompatibilnosti u radu. Ipak, Microsoft je odlučio napraviti nešto što do sada nisu pokušali - pružiti korisnicima mogućnost odabira i kritike sistema dok je još u razvoju.

Milion ljudi, učesnika Windows Insider programa, tako je prema rečima kompanije pružilo više od 200 hiljada komada povratnih informacija vezanih uz sistem. I dok je stvar još uvek prilično nezrela za svakodnevno korišćenje i nosi značajan rizik od gubitka podataka i eventualnu nestabilnost, entuzijasti koji žele pomoći u oblikovanju sistema svakako to mogu učiniti.

Prvo valja imati na umu tehničke zahteve za Windows 10 Technical Preview, koji se ne razlikuju mnogo od prethodnika. Potrebno je imati CPU na radnom taktu od 1GHz, 1GB radne memorije za 32-bitnu verziju te 2GB radne memorije za 64-bitnu verziju sistema, 16GB slobodnog prostora, grafičku karticu kompatibilnu s DirectX 9 te s WDDM programima, Microsoft nalog i pristup internetu.

Kako je već ranije bilo reči, pristupiti programu je moguće preko službene stranice, gde se mogu videti i dodatne informacije i saveti za instalaciju (uz, naravno, valjan serijski broj). Datoteka koju se preuzme je u ISO formatu, što znači da je valja preneti na USB memoriju.

Korisnici kojima se negde u prašini nalazi stari računar mogu probati instalaciju direktno na tom uređaju, a sve teče upravo onako kako se i očekuje - uobičajeni proces instalacije sistema (bilo da je reč o “nadogradnji” na Technical Preview ili čistoj instalaciji) bez neugodnih iznenađenja.

Za one bez rezervnog računara, jedna opcija je particioniranje diska tako da se napravi dual-boot rešenje, ili VM (Virtual Machine). Na VM-u ne treba očekivati impresivne performanse, posebno ako računar nije novijih komponenti i s dovoljno radne memorije. Ako se stvar ipak želi isprobati, MakeUseOf savetuje korištenje VirtualBoxa.

Moguće rešenje je i pokušati sa VHD (Virtual Hard Disk), u slučaju da korisnik već ima računar sa 64-bitnim Windows 7 ili Windows 8.x. Na taj način će se očuvati svi potrebni podaci sa izvornog sistema, a neće se žrtvovati performanse instaliranih Windowsa 10. Precizna uputstva za postavljanje takvog sistema moguće je pronaći na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: