Ovako će izledati pumpe u budućnosti

U Beču će tokom sledeće dve godine u 20. okrugu Brigitenau biti izgrađena najmodernija pumpa za struju „Tower of Power“.

Tehnopolis

Izvor: ComPRess

Sreda, 10.09.2014.

16:56

Default images

Osim što će služiti za punjenje automobila i bicikala strujom, ona će služiti za obuku za profesije budućnosti. Na toj pumpi će se obučavati elektroinstalateri na inteligentnim elektro-sistemima (Smart-Grid), auto-mehatroničari, tehničari za održavanje vetrenjača i sl.

Kada pumpa bude gotova na njoj će moći svi moderni automobili i bicikli na struju da se napune za manje od 15 minuta – delimično bez kontakta.

Veliki potencijal obrazovnih mogućnosti u modernim profesijama jedan je od razloga zbog kojih je bečka služba zapošljavanja AMS odlučila da finansira ovaj projekat: “Ja sam ubeđena da je budućnost u elektro-mobilnosti. Mi moramo danas da školujemo ljude za nove tehnologije, jer će tzv. “Green Jobs” tj. radna mesta u oblasti ekologije biti u porastu”, kaže Petra Draksl, direktorka AMS Beč.

Ono što je posebno kod ove pumpe budućnosti je to što je energetski samodovoljna a struju dobija iz obnovljivih izvora kao što su dva panela sa solarnim ćelijama na krovu susednog obrazovnog centra i na samoj pumpi, kao i jedna mala vetrenjača. “To znači da pumpa može da daje onoliko struje koliko sama proizvede”, kaže šef projekta, Johan Getinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: