Na pragu otkrića "super-baterije"

Baterije kojima se napajaju mobilni telefoni i koje bi mogle da se pune za nekoliko minuta i traju čak nekoliko sedmica, mogle bi da budu rezultat trenutnih ispitivanja silicijumskih super kondenzatora.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 25.10.2013.

17:29

Default images

Testovi koje trenutno sprovode američki naučnici trebalo bi da dovedu do toga da specijalno dizajnirani tanki listići listići silicijuma mogu da baterijama obezbede instant punjenje i skoro istovremenu primenu, a obnovljivi izvori energije mogli bi takođe da igraju određenu ulogu u primeni ovih baterija.

Istraživači su saopštili da bi silicijumski dodaci mogli vrlo lako i brzo da se nanose na već postojeće čipove i primene u procesu proizvodnje različitih elektronskih kompononenti.

Super-kondenzatori izrađeni od ugljenika već se koriste kao sistemi za skladištenje energije u vozilima na električni pogon i turbinama koje pokreće energija vetra, kako bi obezbedili da se lopatice okreću nesmetano, ali zbog gabarita i cene izrade njihova praktična primena je ograničena.

Naučnici sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju su testirali različite materijale kako bi ustanovili koji od njih je najpogodniji za stvaranje jeftinijeg i manjeg super-kondenzatora.

Silicijum se u tim istraživanjima pokazao kao "odličan kandidat", kada su istraživači otkrili način da lako nanose tanak sloj grafena debljine svega nekoliko nanometara.

Tim, koji je vodio inžinjer Keri Pint je koristio porozni silicijum u njihovom istraživanju, jer se metod nanošenja materijala sa sićušnim rupicama odavno koristi, a to bi trebalo da materijalu na koji se nanosi obezbedi veliku površinu i pomogne da se na njoj akumulira značajno naelektrisanje koje je kasnije iskoristivo.

Naučnici su objasnili da ovaj novi premaz od silicijuma ima vrlo slične karakteristike kao i oni koji se koriste za proizvodnju komercijalnih super-kondenzatora. To im omogućava da vrlo brzo uskladište energiju i da baterije traju mnogo duže nego sadašnje punjive varijante baterija koje se ugrađuju u veći deo potrošačke elektronike.

Trenutni glavni posao istraživača jeste da pronađu način ubacivanja ovih silicijumskih super-baterija u postojeću proizvodnju, kako bi što pre mogle biti korišćene u malim elektronskim aparatima poput mobilnih telefona.

Međutim, kao prvu i najkorisniju praktičnu primenu naučnici naglašavaju korišćenje u sistemima solarnih električnih centrala. Super-kondenzatori bi tako mogli da budu odlično rešenje za skladištenje solarne energije i bili bi montirani na solarnim panelima, a tako sačuvana energija bi mogla da bude iskorišćena tokom noći, kada potreba za energijom raste.

Foto: freedigitalphotos.net/dream designs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: