Google kupuje akcije kanala Vevo

Kompanija Google spremna je da za 50 miliona dolara preuzme oko 10 odsto akcija video kanala Vevo, koji funkcioniše u okviru YouTubea.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Petak, 18.01.2013.

13:04

Default images

Dogovor između Googlea i Vevo kanala, koji su osnovale izdavačke kuće Sony i Universal, još nije zaključen, ali će prema njemu Vevo biti u obavezi da distribuira stotine miliona muzičkih klipova i spotova na YouTubeu, prenosi britanski Guardian.

Vevo je prošle godine imao dogovore o distribuciji s Facebookom i Viacomom, koji je u vlasništvu MTV mreže i koji ima zajednički onlajn video servis sa izdavačkom kućom Warner Music, kako bi se poboljšali prihodi ove industrije.

Ispostavilo se da je dogovor sa YouTubeom, kao najvećim sajtom za deljenje video snimaka, bio i najatraktivniji.

''Iako ne komentarišemo pregovore, nadamo se da ćemo obnoviti odnose s vrednim partnerima kako bi korisnicima YouTubea obezbedili najbolje moguće muzičko iskustvo'', kazao je portparol YouTubea.

S druge strane, u ime kanala Vevo niko nije imao komentar.

Nešto ranije je Entertainment retailer asasocijacija objavila da je skidanje muzike, televizijskih emisija, filmova i video igara u Velikoj Britaniji dostiglo vrednost od jedne milijarde funti prvi put u 2012. godini. Prodaja onlajn muzike je porasla, dok je prodaja singlova pala za 44 odsto i albuma za 11 procenata u odnosu na 2011. godinu.

Izvršni direktor Vevo kanala Rio Karef rekao je da je odnos kompanije sa YouTubeom ''simbiotiski''. On je još prošlog januara kazao da Vevo donosi više od 150 miliona dolara godišnje.

Vevo, lansiran krajem 2009, nakon početnog trogodišnjeg ugovora s YouTubeom, takođe podržava EMI Music. Servis je postao dostupan u Velikoj Britaniji 2011. godine, a tokom 2012. je agresivnije krenuo prema ostatku Evrope, prvenstveno Francuskoj, Španiji i Italiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: