Samsung plaća Appleu milijardu dolara

Američka porota odlučila je da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala inovativnu tehnologiju koju je američki Apple koristio za svoje revolucionarne uređaje iPhone i iPad i da mora da plati miljardu dolara odštete.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 25.08.2012.

09:56

Default images

Apple je ovom odlukom uspeo da pobedi u sudskom sporu koji traje godinu dana, ali se očekuje ulaganje žalbe, javio je AP.

Ovakva presuda mogla bi da dovede do potpune zabrane prodaje glavnih Samsungovih proizvoda i verovatno će pojačati dominaciju Applea na sve većem tržištu mobilnih uređaja.

Porota je odlučivala skoro tri dana o presudi za sedam tužbi za kršenje patentnih prava koje je podneo Apple i pet tužbi koje je podneo Samsung. Apple je zahtevao odštetu od 2,5 milijardi dolara, a Samsung od 399 miliona.

Porota je odlučila da je samo Apple oštećena strana ali nije uvažila sve zahteve američke kompanije koje se tiču krađe patenata.

Međutim, opcije poput „bounce-back” (kada korisnik skroluje do kraja slike) i mogućnost zumiranja teksta tapkanjem prsta su uvažene kao kršenje autorskih prava.

Advokati Applea planiraju da formalno zatraže povlačenje nekih od najpopularnijih Samsungovih uređaja sa američkog tržišta, ali mogu da traže od sudije i da utrostruči sumu na ime odštete na 3 milijarde dolara.

Okružni sudija Lusi Koh za nekoliko nedelja će odlučiti o tim pitanjima kao i o Samsungovom zahtevu da se presuda porote odbaci.

Iz sedišta Samsunga u Seulu stiglo je zvanično obaveštenje u kome piše da je „prava šteta što se zakonom o patentima može manipulisati tako da se jednoj kompaniji da monopol nad pravougaonicima sa zaobljenim uglovima”.

„Današnja presuda ne treba da bude protumačena kao pobeda za Apple već kao gubitak za američkog potrošača. Ona će dovesti do manjka izbora, manje inovacija i potencijalno viših cena”.

Dve rivalske kompanije, koje prodaju više od polovine smartfona i tableta u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a 24. avgusta sud u Seulu je presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava.

Međutim, proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: