Kaspersky: Sve više malvera za Android

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab broj novih zlonamernih programa koji pogađaju Android gotovo je utrostručen u drugom kvartalu ove godine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

11:24

Default images

Otkriveno je više od 14.900 novih zlonamernih programa u tom periodu, navodi se u izveštaju kompanije Kaspersky Lab.

Skoro polovina (49 odsto) ovih zlonamernih programa su multifunkcionalni virusi Trojan koji kradu podatke iz telefona, a u stanju su i da preuzimaju dodatne module sa servera kojima upravljaju zlonamerni korisnici, upozoravaju iz ove kompanije.

Četvrtina pronađenih Android virusa napravljeno je od SMS virusa Trojan, a 18 posto su backdoor programi koji daju korisnicima virusa mogućnost da steknu potpunu kontrolu nad zaraženim uređajem. Ovi programi su korišćeni za izgradnju BotNet mreže, tj. mreže zaraženih mobilnih uređaja.

Trojan Spy programi, koji predstavljaju najveću pretnju, čine samo dva odsto od ukupnog broja. Ovi programi love najvrednije podatke i omogućavaju zlonamernim korisnicima pristup bankovnim računima, navodi se u izveštaju.

„U bliskoj budućnosti ne samo da očekujemo više zlonamernih programa, već i još efikasnijih i opasnijih virusa koji ciljaju Android platformu. Prema postojećim trendovima, treba očekivati da će sajber-kriminalci uskoro započeti ličnije napade. To je pre svega u vezi sa virusima koji love poverljive podatke i kradu novac sa kreditnih kartica", rekao je Jurij Namestnikov, viši analitičar za viruse u kompaniji Kaspersky Lab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: