Sve više virusa za Mac

Eksperti za računarsku bezbednost upozoravaju da je više od pola miliona Macintosh računara potencijalno zaraženo virusom, prenosi agencija AFP.

Tehnopolis

Izvor: AFP, Tanjug

Petak, 06.04.2012.

11:13

Default images

Trojanac je uspeo da prođe Macovu odbranu, a radi se o varijanti virusa koji uglavnom napada PC računare na Windowsu.

Virus je najpre uočila finska kompanija F-Secure, a o njegovoj rasprostranjenosti je svedočio ruski antivirusni softver Dr. Web.

"Sve stvari koje su loši momci naučili izvideći napade u PC svetu sada se prebacuju na Mac svet", rekao je Dejv Markus, iz kompanije McAfee.

Dr. Web je pronašao 600 hiljada Mac račiunara zaraženih Flashback trojancem, koji je dizajniran da omogući hakerima da dođe do vrednih informacija sa zaraženih računara.

Hakeri navode korisnike da preuzmu virus prerušivši ga u updejt za Flash.

Markus kaže da je u poslednjih nekoliko kvartala zabeležen porast zlonamernog softvera za Mac.

"Napadaju se svi operativni sistemi koji sadrže važne informacije, kako popularnost Maca raste, raste i broj napada na ovu platformu", rekao je on.

Flashback je prvi put otkriven u septembru kada su istraživači koji rade na razvoju antivirusnih programa primetili softver prerušen u novu verziju "Fleš plejera". Kada se preuzme, program deaktivira deo softvera za zaštitu računara.

Dr. Web navodi da, jednom kada je trojanac instaliran, on šalje poruku kontrolnom serveru sa jedinstvenom identifikacijom zaraženog uređaja.

"Najveći broj, prema IP adresama koje smo uspeli da identifikujemo, nalazi se u SAD, Kanadi, Britaniji i Australiji, pa izgleda da su meta govornici engleskog jezika", izjavio je izvršni direktor kompanije Boris Šarov.

Dr. Web dodaje da se 274 zaražena računara nalaze u Kupertinu u Kaliforniji, gde je sedište kompanije Apple.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: