Google odgovara na optužbe Microsofta

Nakon što je otkriveno da je Google pronašao način da prati korisnike Safarija, i ako podešavanja to onemogućuju, Microsoft je izašao sa izjavom da Google isto to radi i korisnicima Internet Explorera.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

09:42

Default images

Saopštenje ovim povodom objavljeno je juče, a Google nije puno čekao da im odgovori.

Oni kažu da je "zaobilaženje" blokade kolačića na IE uobičajena praksa za moderne sajtove, te da to rade i veliki sajtovi kao što su Amazon i Facebook.

Google kaže da ih Microsoft optužuje za kršenje protokola (P3P) starog deset godina, a dobro je poznato svima, pa i Micsrosoftu, kažu iz Googlea, da je sajtovima sa modernim web funkcionalnostima nemoguće da ga ispoštuju.

P3P, "Platform for Privacy Preferences", je web standard star koji sajtovi mogu koristiti kako bi opisali na koji način koriste kolačiće i informacije korisnika, a IE je jedini "veliki" browser koji podržava P3P.

Prema izveštaju Carnegie Mellona iz 2010. godine, pronađeno je čak 11 hiljada sajtova koji zaobilaze ovaj protokol, kažu iz Googlea, a opcije kao što su Like dugme, ili +1, ne bi radile kada bi se strogo pridržavali Microsoftovih pravila, ističu oni.

Agencija AFP prenosi da je juče podneta tužba američkom Federalnom sudu u kojoj se traži da Google plati odštetu zbog kršenja privatnosti miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: