Čovek koji je dao glas Siri

Za razliku od većine zemalja, u Britaniji Siri je muško, a sada se zna da glas pripada Džonu Brigsu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

14:19

Default images

On je pre šest godina snimio oko 5 hiljada rečenica za kompaniju Scansoft koja se kasnije spojila sa Nuance Communications, a preko koje su snimljene rečenice dospele u Siri.

Da je "deo projekta" saznao je tek kada je na video Tv reklamu novog Apple proizvoda i čuo svoj glas.

Nakon toga, usledio je poziv iz kompanije Apple u kom je od Brigsa zatraženo da ne priča u javnosti o ovome, jer Apple zaposleni ne govore o svoj učešću u nekom projektu. Ali, Brigs nije Apple zaposleni, pa je u središte pažnje javnosti dospeo preko intervjua koji je dao za Daily Telegraph.

Nekadašnji IT novinar kaže da je bio dobro plaćen za posao koji je uradio za Scansoft i po svoj prilici mu ne smeta što je Apple iskoristio baš njegov glas, kaže da voli njihove proizvode.

Inače, Apple je zvanično objavio da za sada nije u planu da Siri stigne i na starije uređaje, te ostaje ekskluziva korisnika iPhonea 4S (i onih koji su dovoljno vešti da sami portuju Siri na svoj uređaj).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: