Apple predstavio novi iPhone

Iako se tokom ove godine mnogo pričalo o iPhoneu 5, pojavljivali su se različiti nacrti i glasine, na upravo završenoj Apple konferenciji ovog uređaja nije bilo. Umesto njega predstavljena je poboljšana verzija - iPhone 4S.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

20:44

Default images

Nakon skoro sat vremena od početka konferencije u okviru kojih se pravila rekapitulacija onoga što je Apple postigao sa svojim proizvodima do sada, novitetima koje će doneti sa sobom nova verzija iOS-a, konačno se prešlo na razlog zakazivanja konferencije - novi iPhone.

Sve priče o dve verzije iPhonea, iPhoneu 5 i jeftinijoj verziji namenjenoj tržištima u razvoju, odnosno onoj koja bi se izborila sa Android konkurencijom nižeg cenovnog ranga prema drugom scenariju, pale su u vodu.

Neke od glasina se ipak jesu ispostavile istinitim, kamera na novom iPhoneu imaće 8 megapiksela, praviće fotografije rezolucije3264x2448, mogućnost snimanja videla u HD rezoluciji, a u njemu se nalazi A5 procesor. Novi iPhone, iPhone 4S, je sedam puta brži od prethodnog i ima duže trajanje baterije, iz Applea kažu da će izdržati 9 sati Wi-Fi surfovanja. Razlika u odnosu na prethodni model je i rešen problem antene.
Možda najzanimljivija mogućnost novog iPhonea je Siri - vaš lični virtuelni asistent. Nastala kao aplikacija za iOS, Siri je u vlasništvu Applea od 2010. godine, a sada je ugrađena u 4S. Ova aplikacija omogućava da glasom unosite komande, poput upita o vremenu, najbližem restoranu, informacijama sa Wikipedie ili Wolfram Alphe. Siri može za vas odgovoriti na poruku, pokazati vam mapu do određenog mesta, možete joj reći kada da vas probudi ili da vam zabeleži neki od događaja u kalendar.
Siri nije samo pametna, kažu iz Applea, ona razume. Pratiće vaše akcije i razumeće kontekst, pa ako joj kažete da vam pročita nečiju poruku i nakon toga kažete odgovori, nije neophodno da kažete kome želite da pošaljete poruku.

Aplikacija će biti dostupna najpre u beta verziji i samo na iPhoneu 4S, a sa svojim ličnim asistentom moći ćete da pričate na engleskom, nemačkoj i francuskom.



Što se dizajna tiče, ništa se nije promenilo. iPhone 4S izgleda isto kao i iPhone 4, biće dostupan u beloj i crnoj boji i po istim cenama (199, 299 i 399 dolara za verzije od 16,32,64GB). Može se naručiti u pretprodaji od 7. oktobra, a od 14. oktobra biće u prodaji u Americi, Kanadi, Japanu, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Nemačkoj.
28. oktobra stiže u još dvadesetak zemalja, međutim Srbija se ne nalazi ni na toj listi (od bivših jugoslovenskih republika samo Slovenija). U decembru će na red doći još zemalja, a iPhone 4S biće dostupan ukupno u preko 70 zemalja širom sveta, a nalaziće se u ponudama preko 100 operatera.

Izlazak nove verzije znači i spuštanje cene starih, pa je tako uz ugovore moguće dobiti iPhone 4 za samo 99 dolara, radi se o 8GB verziji, i iPhone 3GS besplatno uz dvogodišnji ugovor.

Iako je konferenciju otvorio novi izvršni direktor, Tim Kuk, on nije predstavio novi uređaj, već je to učinio Fil Šiler, potporedsednik kompanije. Kuk je na početku konferencije još jednom naglasio da mu je privilegija što radi u Appleu četrnaest godina, da voli ovu kompaniju i da je uzbuđen zbog svoje nove uloge. Osim toga on je rekao i "konkurencija pokušava da ih kopira", što je verovatno spomenuto u svetlu aktuelnih sporova sa Samsungom.

Stiv Džobs, iako su se mnogi nadali, nije se pojavio na sceni.

Detaljne specifikacije možete pronaći ovde.

Na današnjoj konferenciji moglo se saznati i da ima 60 miliona korisnika Maca širom sveta, da je preko 6 miliona njih preuzelo najnoviji OS X, da su tri od četiri prodata tableta u Americi iPadi i da je prodato preko 300 miliona iPoda.

Osim toga rečeno je i da na globalnom tržištu mobilnih telefona iPhone čini samo 5 procenata, te da je ostalo puno prostora za napredovanje.

Novi iOS dolazi 12. oktobra, i to za iPad 1 i 2, iPhone 3GS i 4, i treću i četvtu generaciju iPod Toucha.



Autor: Jovana Milićević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: