Preminuo osnivač Projekta Gutenberg

Majkl Hart, tvorac ideje o Projektu Gutenberg i čovek koga mnogi nazivaju ocem elektronskih knjiga, preminuo je u utorak, 6. septembra.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

10:45

Default images

Američki pisac, koji je imao ideju da knjige u elektronskom obliku budu dostupne svima besplatno putem interneta, pokrenuo je Projekat Gutenberg 1971. godine, učinivši ga najstarijom digitalnom bibliotekom na svetu.

Iako je prve knjige unosio sam, projekat zasnovan na volonterskom radu rezultirao je sa preko 36 hiljada naslova prema podacima iz juna ove godine.

Projekat nastao sa ciljem "učiniti dostupnim što više e-knjiga što većem broju ljudi", podrazumevao je otvorene formate, kako bi mogli da se koriste na svakom računaru, a najveći broj dela objavljen je na engleskom jeziku.

Hart je preminuo u 64-oj godini života, a njegova ideja o elektronskim knjigama zaživela je u toj meri, da su elektronske knjige postale prodavanije od papirnih u nekim delovima sveta.

Ukoliko ranije niste, posetite www.gutenberg.org .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: