HP ukida TouchPad i webOS telefone

Hewlett-Packard Co. odustaje od smartfona i tableta, pošto je ponudio svoju diviziju personalnih računara na prodaju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 19.08.2011.

12:07

Default images

Ova odluka protumačena je kao pokušaj novog izvršnog direktora Lea Apotekera (Léo Apotheker) da transformiše giganta iz Silicijumske doline u dostojnog takmaca svom rivalu sa Istoče obale, IBM Corp-u.

Restruktuiranje nosi nedvosmislenu poruku: HP nije uspeo da isporuči šta treba ni potrošačima ni korporacijama i zato mora da napusti većinu svog potrošačkog biznisa, baš kao što je IBM to učinio pre 6 godina.

Remont će se sastojati iz 3 dela:

- HP će do oktobra prestati da proizvodi tablet računare i pametne telefone

- Bord direktora kompanije HP odobrio je procenu alternativnih strategija za svoju Grupu za personalne sisteme, uključujući i mogućnost odvajanja PC poslovanja u odvojenu kompaniju kroz podelu ili neku drugu transakciju, ali postoji i mogućnost nastavka poslovanja.

- Kompanija planira da kupi proizvođača softvera Autonomy Corp. za oko 10 milijardi dolara u najvećoj investiciji za 72 godine postojanja HP-a.

Najveća tehnološka kompanija na svetu po prihodu, HP će nastaviti da prodaje servere i drugu opremu poslovnim saradnicima, kao što to čini IBM sada. Iako to trenutno ne donosi zaradu kao PC-jevi, ima veće marže.

Apoeker nije mogao da kaže da li će iko od 300.000 radnika širom sveta ostati bez posla.

Ova promena je motivisana željom da se poslovni metod preokrene više ka stilu IBM-a, koji je fokusiran na prodaju korporacijama i vladama. Ali ne treba potceniti ni uticaj Stiva Džobsa i Applea.
Palm Pre Plus i Palm Pixi Plus
„Apple je skoro sam ‘nokautirao’ HP na polju pi-sija, smartfona i tableta”, kazao je analitičar Brajan Maršal iz Gleacher & Co.

Umesto da ostane 'zakucan' u uzaludnoj borbi sa kompanijom koja je, izgleda, pronašla čarobni štapić u stvaranju proizvoda primamljivih potrošačima, HP je odlučio da sreže konkurenciju na drugoj strani poslovnog spektra - IBM, Oracle Corp. i Cisco Systems, smatra Maršal.

Ovaj novi fokus ima smisla, naročito ako se uzme u obzir da je Apoteker većinu karijere proveo radeći za nemačkog proizvođača softvera SAP AG, još jedne kompanije koja je snabdevala vladine agencije i velike korporacije.

Apoteker pribegava radikalnim promenama kako bi izbrisao mrlju zbog skandala koju je nasledio prošle godine kad je preuzeo kompaniju od Marka Herda (Hurd).

Herd je dao ostavku pod pritiskom pošto su pronađeni finansijski izveštaji koji su navodno falsifikovani da bi prikrili povezanost sa jednom markentiškom agencijom.

Uprkos prošlogodišnjoj kupovini Palm Inc-a. za 1,8 milijardi dolara, čiji je webOS softver bio ključ cele priče, HP je bio teško poražen na tržištu tableta i smartfona od strane Applea i Googleoovg Androida. On je ostao na samoj margini, pošto su smartfovi sa WebOS imali manje od 1 odsto udela na svetskom tržištu.

HP će pokušati da održi webOS u životu, što bi mogao da uradi korišćenjem u drugim uređajima poput PC-ja ili štampača, rekao je Apoteker u jednom intervjuu. On je dodao da je razočaran dizajnom HP-ovih mobilnih uređaja i da veruje da bi za veliki preokret bilo potrebno previše novca.

„Imamo bolje opcije za investiranje našeg kapitala”, zaključio je Apoteker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: