Previše Facebooka vodi u narcisoidnost?

Doktor Leri Rouzen sa državnog univerziteta u Kaliforniji upozorava da previše vremena na Facebooku može dovesti do različitih formi asocijalnog ponašanja kod mladih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2011.

16:29

Default images

U istraživanju pod nazivom Kako društvene mreže mogu pomoći i naškoditi našoj deci (Poke Me: How Social Networks Can Both Help and Harm Our Kids), doktor Rouzen upozorava da često korišćenje Facebooka kod tinejdžera može dovesti do razvoja narcizma.

Osim toga, preterana aktivnost na Facebooku može dovesti do manije i agresivnih tendencija, asocijalnog ponašanja, ali i problema sa spavanjem, bolovima u stomaku i depresije.

Istraživanje je pokazalo i da deca različitog uzrasta koja više koriste društvene mreže imaju problema sa koncentracijom i teže se mogu usredsrediti na učenje.

Ipak, nisu sve posledice onlajn aktivnosti negativne, a Rouzen ističe da mladi na ovaj način razvijaju virtualnu empatiju prema svojim Facebook prijateljima, a introvertni adolescenti mogu se lakše socijalizovati uz korišćenje društvenih mreža.

Preporuka koju doktor Rouzen daje roditeljima glasi: "Ukoliko mislite da morate koristiti neki program kako biste kontrolisali aktivnosti vašeg deteta na društvenim mrežama, gubite vreme. Vaše dete će naći načina da to zaobiđe. Morate početi da razgovarate o pravilnom korišćenju tehnologije rano i često kako biste izgradili poverenje, pa kada se pojavi problem, vaše dete će vam se obratiti".

Rouzen je svoje zaključke izneo na osnovu 15-minutnog posmatranja tinejdžera prilikom učenja, kao i više anketa sprovedenih na oko hiljadu adolescenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: