Koji je najpopularniji browser?

Microsoftov pretraživač Internet Explorer pretrpeo je najveći gubitak u poslednje dve godine pošto ga je Mozilla Firefox smenio na mestu najpopularnijeg sofvera za surfovanje netom u Evropi, izveštava StatCounter.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

17:53

Default images

Firefox koristi 38,1% korisnika, Explorer 37,5%, a Chrome 14,6 odsto. Na Microsoftovoj „nesreći” su profitirali Google i Apple, čiji su pretraživači Chrome i Safari uvećali svoj udeo na tržištu za 10, odnosno 5,9 odsto, što je rekordna cifra za obe kompanije.

Explorer je u poslednjih 12 meseci izgubio 5,6 odsto svojih korisnika, čak 10,7% od kada je, marta 2009, lansirana verzija IE 8.

Na svetskom nivou Explorer ima udeo od 46,9%, a slede ga Firefox (30,8%) i Chrome (14,9%). „Ovo se događa jer Chrome 'krade' svoje korisnike od Explorera dok Firefox uglavnom održava postojeći udeo”, kaže Adhan Kulen, izvršni rukovodilac StatCountera.

Takođe, to je i posledica dogovora iz decembra 2009. između Microsofta i Evropske Unije kada je sporazumno rešen spor o monopolskoj ulozi Microsofta. Ova kompanija je obećala da će korisnicima Windowsa omogućiti da izaberu koji će pretraživač koristiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: