Prikazan 3D uređaj za unos podataka

Kompanija Cambridge Consultants saopštila je da su njeni istraživači razvili uređaj za unos podataka, nalik mišu, koji korisnicima daje trodimenzionalnu kontrolu.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2009.

18:02

Default images

Uređaj se zove Suma, što je skraćeno od satsuma, japanske reči za mandarine. Cambridge Consultants trenutno razvija nekoliko verzija uređaja Suma koji će biti prikazani na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) što se u januaru iduće godine održava u Las Vegasu.

Predstavnici kompanije nisu otkili tehničke specifikacije novog uređaja, zbog toga što je u toku podnošenje prijave za njegovo patentiranje, ali su obećali da će uskoro objaviti više detalja.

Unutar mekanog, „penastog“ kućišta uređaja nalaze se svetlosni aktivatori koji okružuju jezgro senzora. Kada korisnik stisne Sumu, aktivatori registruju pritisak i promene pokreta. Ti signali se zatim obrađuju pomoću softvera unutar Sume koji prilagođava uređaj.

Razlika između Sume i, primera radi, kontrolera za Nintendovu konzolu Wii je u tome što kontroleri koji registruju pokrete omogućavaju korisnicima da pomeraju objekte, ali ne i da manipulišu njihovim oblicima, što otvara mogućnosti za upotrebu u novim vrstama aplikacija. Moguće je da se u isto vreme manipuliše tačkom gledišta korisnika i objekta koji korisnik posmatra, što nije izvodljivo sa današnjim kontrolerima. Istraživači su u Sumu ugradili i merač ubrzanja, koji pruža veću kontrolu pokreta.

Iako će softver za Sumu razvijati neka druga kompanija, istraživači su radi prikaza mogućnosti uređaja razvili jednu veoma privlačnu igru sa lopticom, namenjenu računarima sa Linuxom. Ta igra će biti deo demonstracije uređaja na CES-u, a predstavnici kompanije Cambridge Consultants su izjavili da se nadaju da će Suma privući pažnju proizvođača periferijskih uređaja.

Jedan verzija Sume poseduje USB kabl preko koga se i napaja. Da bi se Suma koristila, za uređaje poput igračkih sistema i računara biće potrebni novi upravljački programi, mada i sadašnja verzije tih programa prepoznaju Sumu kao standardan periferijski uređaj. Predstavnici kompanije su izjavili da je razvijena i jeftinija verzija Sume, manje osetljiva na pritisak, ali i jeftinija za proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: