Internet domeni na raznim jezicima

Registracija internet domena na ne-latiničnim pismima biće, kako se očekuje, odobrena ove nedelje, što će predstavljati najveću promenu u 40-godišnjem postojanju interneta, rekli su danas zvaničnici okupljeni u Seulu.

Izvor: Beta/AP

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

15:10

Default images

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN), koja kontroliše imena domena na internetu, održava sastanak u Seulu na kome će jedna od ključnih tema biti odobravanje internet adresa na pismima koja nisu latinična.

Imena domena, kao što su .com i drugi nalaze se iza svakog vebsajta ili adrese elektronske pošte.

Ovim bi potencijalno internet mogao da se otvori za više ljudi u svetu pošto bi adrese mogle da budu na arapskom, korejskom, japanskom, grčkom, hindu, ili ćiriličnom pismu.

"Ovo je tehnički najveća promena za internet od kada je izmišljen pre 40 godina", rekao je predsednik uprave ICANN-a Piter Dengejt Traš. On je istakao da je tehnički to izvesti bilo "fantastično komplikovano".

Početak postojanja interneta beleži se na univerzitetu u SAD 1969. godine ali je on tek početkom 1990-ih počeo da se koristi za širu javnost, van akademske sredine i instituta.

"Uverili smo se da ovo funkcioniše, zato što ga već testiramo dve godine. Stoga smo zaista spremni da počnemo sa primenom", rekao je Traš.

Novi predsednik i direktor ICANN-a Rod Bekstrom rekao je da će, ako budu odobrene ove promene, kompanija početi da prima prijave za nelatinična imena domena i da bi prvi takvi domeni mogli da udju u sistem sredinom 2010. godine.

Od 1,6 milijardu korisnika interneta širom sveta više od polovine koristi jezike bazirane na pismu koje nije latinično, rekao je Bekstrom.

"Prema tome, ova promena je vrlo potrebna ne samo za polovinu korisnika interneta u svetu već i za više od polovine budućih korisnika, pošto upotreba interneta nastavlja da se širi", rekao je on.

Sedište ICANN-a nalazi se u mestu Marina del Rej u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: