Konferencija “IKT Start-up i mostovi saradnje Srbije i Švedske”

Ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin posetiće Kragujevac u sredu i četvrtak 7. i 8. decembra. On će se sastati sa gradonačelnikom Kragujevca i otvoriti konferenciju “IKT Start-up i mostovi saradnje Srbije i Švedske”.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

18:04

Konferencija “IKT Start-up i mostovi saradnje Srbije i Švedske”
Foto: Thinkstock

Na konferenciji će, kao primeri dobre prakse, govoriti predstavnici švedskih IT kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu: Ericsson, Emric, Verisec, Zwebb Serbia i Seavus. O mostovima saradnje Srbije i Švedske govoriće i predstavnici Nordijske poslovne alijanse, SEEBA i Business Region Göteborg ICT.

”IT industrija napreduje velikom brzinom i svetu će biti potrebno sve više IT kompanija i profesionalaca. Pokretanje IT biznisa nije lak posao, ali ćete na ovoj konferenciji moći više da naučite o tome . Raduje me činjenica da sve više švedskih kompanija posluje u Srbiji, u kojoj ima mnogo vrsnih stručnjaka iz ove oblasti i koji su spremni da svoje iskustvo podele sa Vama. To je još jedan dokaz da su mostovi saradnje između naše dve zemlje čvrsti, jaki i dugotrajni. Očekujem da će srpski IT profesionalci koji započnu svoj biznis poučeni današnjim iskustvom, uspešno sarađivati sa Švedskom”, rekao je ambasador Švedske Nj. E. Jan Lundin.

Pokretanje Start Up poslovanja u centralnoj Srbiji biće tema dela konferencije na kojoj će o svom iskustvu govoriti Ivan Minić i Zoja Kukić. Panel diskusija posvećena izazovima Start Up-a biće prilika da iskustva prenesu: Dragan Varagić, Dejan Nikolić i Milan Trbojević. Govoriće se o izazovima, problemima i mogućnostima pokretanja poslovanja bez fondova, kao i o modelima finasiranja Start Up poslovanja.

Švedska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i jedna je od vodećih zemalja u svetu u oblasti ekologije i očuvanja životne sredine. Budući da je jedno od poglavlja za pridruživanje Srbije EU poglavlje 27, koje se odnosi na politiku životne sredine, jedan od fokusa švedske donatorske pomoći biće usmeren upravo na tu oblast. Delegacija ambasade Švedske posetiće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, što će biti prilika za dalje razgovore o mogućnostima saradnje između predstavnika nadležnih institucija u Kragujevcu i ambasade Švedske. U popodnevnim časovima ambasador će na švedskoj čajanki, tzv. fika, ugostiti predstavnike nevladinog sektora.

Drugog dana posete ambasador će lansirati projekat Prva Generacija i najaviti projekat KUB učešćem u javnom dijalogu sa učenicima kragujevačkih škola. Sa njima će razgovarati o važnosti slobode izražavanja i ljudskih prava. Zajedno sa organizatorima projekta, Centrom za razvoj kulture dečjih prava iz Beograda (čiji su osnivači iz Kragujevca) posetiće muzej „21. Oktobar“. Za kraj posete Kragujevcu, kao strastveni ljubitelj šaha, odigraće partiju šaha sa istaknutim šahovskim majstorom, Kragujevčaninom Zoranom Novoselskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: