Google se seli s kopna na more?

Čini se da je Google odlučio da prebaci svoje težište s kopna na more, s obzirom na to da je nedavno osmislio novi patent koji bi mogao da učini da plutajući centri za skladištenje podataka postanu realnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

09:55

Google se seli s kopna na more?
Foto: Screenshot

Poslednji patent zasniva se na letećim ‘vetrenjačama’, mašinama koje na svojim krilima imaju sistem rotirajućih elisa, i koje bi mogle da stvore dovoljno energije za pokretanje i hlađenje masivnih servera kompanije.

Tehnološki gigant predložio je postavljanje letećih vetrenjača na prekookeanske brodove , koje bi u toku leta proizvodile eletričnu energiju i pogonile brod kroz vodu.

Patent, koji je prvi primetio Patent Yogi, podnet je u maju 2016. godine, a nosi naziv ‘Vazdušni zmaj sa elektranom za brodsku propulziju’.

U papirima se spominju imena trojice inženjera i kompanije Makani Power, koju je Google X kupio 2013. godine.

Pročitajte još: Googleov misteriozni objekat pod istragom

Makani Power navodi da bi ovi ‘energetski zmajevi’ mogli da proizvedu do 50 odsto više energije sa uštedom do 90 odsto konvencionalnih materijala neophodnih za njeno stvaranje i upola nižom cenom od cene energije koju proizvode standardne vetrenjače.

Čini se da Google X želi da novu vrstu tehnologije spoji sa svojom vizijom plutajućih centara za skladištenje podataka, koje je Google patentirao 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: