Vlasnici iPhonea više lažu?

Uporedna studija korisnika mobilnih telefona sa operativnim sistemom Android i iPhone iznedrila je neke neočekivane razlike.

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Nedelja, 27.11.2016.

13:55

Vlasnici iPhonea više lažu?
Foto: Gettyimages / ilustracija

Timovi pri britanskim Univerzitetima Linkoln i Lankaster tokom prošle i ove godine razgovarali su sa 530 ispitanika, zanimajući se za njihove mobilne telefone i osećanja.

Otkrili su, između ostalog, kako iPhone češće poseduju mlađe žene koje sve više pažnje obraćaju na to smatraju li drugi njihov smartphone statusnim simbolom. Međutim, pravo iznenađenje je usledilo kad su se pozabavili ključnim razlikama ličnosti.

Istraživači su očekivali kako će korisnici iPhonea po pravilu biti mlađi i ekstrovertniji, kao i da će svoj uređaj smatrati statusnim simbolom. Međutim, takođe su ustanovili su kako korisnici iPhonea pokazuju niže nivoe iskrenosti i skromnosti, kao i veće količine emotivnosti.

S druge strane, korisnici Androida su stariji, iskreniji i prijatniji, manje skloni kršenju pravila radi ličnog dobitka i ne zanimaju ih toliko bogatstvo, status i tome slično.

Na temelju istraživanja razvili su statistički model pomoću kojeg mogu prilično dobro pogoditi koji mobilni telefon neko koristi.

Istraživanje je predstavljeno tokom godišnje konferencije "British Psychological Society Social Psychology Section", ali tek je nedavno objavljeno u časopisu "Journal Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: