Pretraga na Googleu više nikad neće biti ista

Google počinje da eksperimentiše sa velikim promenama na pretraživaču. Kompanija je počela sa testiranjem nove “prvo mobilni“ verzije indeksa pretrage, što znači da će prioritet imati mobilni sadržaji u rezultatima pretrage.

Tehnopolis

Izvor: Mashable.com

Ponedeljak, 14.11.2016.

10:39

Pretraga na Googleu više nikad neće biti ista
Foto: Screenshot

Najpre, podsećanje kako Google Search radi: Google botovi “kruže“ mrežom i pronalaze više od 60 biliona stranica kao i njihove linkove. Google ih zatim kategoriše u ogroman indeks zasnovan na stotinu različitih faktora.

Ovaj indeks, zajedno sa serijom algoritama, je ono što omogućava Googlu da povrati relevantne rezultate pretrage – listu plavih linkova – kada unesete upit u polje za pretragu.

Sa novom nadogradnjom, Google će utvrditi rang listu stranica na osnovu njihovog mobilnog sadržaja.

“Iako će naš indeks pretrage nastaviti da bude jedan indeks sajtova i aplikacija, naši algoritmi će vremenom primarno koristiti mobilnu verziju sadržaja sajta, kako bi svrstali stranice sa tog sajta, kako bi razumeli strukturirane podatke, i pokazali isečke tih stranica u našim rezultatima“, napisao je proizvodni menadžer u Googlu, Doantam Fan.

Sa ovom promenom, sajtovi koji nemaju funkcionalne mobilne verzije će verovatno nestati i pojaviti se skroz na dnu pronađenih rezultata pretrage. Googlova poruka je jasna: vreme je da se adaptirate na mobilnu verziju.

Rezultati pretrage će postati bolji, što je dobra vest jer većina pretraga se danas vrši uglavnom preko mobilnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: