Humanoidni robot Kengoro se hladi ‘znojenjem’

Roboti su pznati po svojoj inteligenciji i radnoj efikasnosti, ali prekomerno zagrevanje često ometa njihove performanse.

Tehnopolis

Izvor: techtimes.com

Sreda, 19.10.2016.

13:15

Humanoidni robot Kengoro se hladi ‘znojenjem’
Foto: Screenshot

U pokušaju da reše ovaj problem, japanski naučnici došli su na jednu vrlo neobičnu zamisao.

Koristeći analogiju sa ljudskim znojenjem kao načinom rashlađivanja tela, naučnici iz JSK laboratorije Univerziteta u Tokiju stvorili su novi metod hlađenja koji su predstavili na IEEE/RSJ međunarodnoj konferenciji inteligentnih robota i sistema koja je nedavno održana u Južnoj Koreji.

Muskuloskeletalni robot Kengoro, visok 1.7 metara i težak 56 kilograma, istiskuje vodu iz svog sklopa sa ciljem rashlađivanja.

Istraživački tim navodi da nije bilo teško to izvesti, s obzirom na to da rashladni sistem koji se sastoji od cevi i ventilatora zauzima malo mesta u velikom telu robota.

Mehanizam za ‘znojenje’ je takođe bilo lako proizvesti zahvaljujući poroznom telu robota načinjenog od aluminijuma u prahu, koji omogućava stvaranje oblasti sa većom i manjom propustljivošću u koje su ugrađeni mikro kanali kroz koje prolazi voda.

Inovativna tehnika JSK laboratorije praktično dovodi do kapanja dejonizivane vode na 108 motora u Kengorovom telu, koji se hlade putem njenog isparavanja.

Kengoro je uspeo da uradi 11 sklekova bez pregrevanja, a najbolje od svega je što je samo šoljica vode dovoljna da pola dana efikasno rashlađuje robota.

Ova tehnika detaljnije je objašnjena u naučnom radu "Skeletal Structure with Artificial Perspiration for Cooling by Latent Heat for Musculoskeletal Humanoid Kengoro," koji je predstavljen na događaju IROS 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: