Proboj na polju AI: Stvoren prvi ‘most’ ka kvantnim kompjuterima

Mali kvantni računari koji imaju sposobnost vršenja proračuna 100 miliona puta brže od konvencionalnih kompjutera već postoje, ali su naučnici imali veliki problem da ove sisteme smanje na veličinu pogodnu za praktičnu primenu, na primer na polju razvoja veštačke inteligencije (AI).

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

10:55

Proboj na polju AI: Stvoren prvi ‘most’ ka kvantnim kompjuterima
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ipak, stručnjaci su nedavno stvorili prvi ‘kvantni most’, koji bi mogao da poveže veliki broj malih kvantnih računara.

U tradicionalnom kompjuterskom sistemu, podaci se izražavaju u dva stanja, poznatim kao binarni bitovi, koji mogu biti ili 1 ili 0.

Ali, kvantni računari koriste kvantne bite ili kubite, koji mogu istovremeno da postoje u više ovih stanja u bilo kom trenutku.

Jedan od razloga što je toliko teško proizvesti kvantni računar jeste što naučnici još nisu pronašli efikasan način da kontrolišu kompleksni sistem kubita.

Međutim, naučnici Sandijske nacionalne laboratorije u Karlsbadu u Kaliforniji misle da je ovaj problem moguće prevazići povezivanjem malih kvantnih računara umesto građenjem jednog velikog.

Novi most stvoren je dodavanjem nečistoća u dijamant. Naučnici su u saradnji sa Univerzitetom Harvard koristili fokusirani jonski snop m, dizajniran za urezivanje pojedinačnih jona u određena mesta na dijamantskoj podlozi.

Istraživači su atom ugljenika zamenili atomom silicijuma, koji su se u toj čvrstoj strukturi ugljenika zatim ponašali kao da se nalaze u gasu.

Atome silicijuma su zatim laserski dobijeni fotoni dovodili u njihovo više stanje atomske energije, dok su se elektroni vratili u stanje niže energije.

U tom procesu dolazi do izbacivanja kvantizovanih fotona koji nose informacije kroz učestalost, intenzitet i polarizaciju njihovih talasa.

Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: